Zorg voor Leven

Nieuws

25 januari 2018 door Nederlands Dagblad | Platform Zorg voor Leven

Radiospotje van Zorg voor Leven over abortus afgekeurd

De Reclame Code Commissie (RCC) geeft een klager over het radiospotje van Platform Zorg voor Leven gelijk, laat het Nederlands Dagblad weten. Volgens de commissie bevat de reclame "onduidelijke informatie".

Aanleiding voor het spotje was de Week van het Leven die plaatsvond van 4 tot en met 9 december 2017. Het publiek werd, aan de hand van spotjes, posters en reclame op social media uitgedaagd na te denken over de vraag ‘Wanneer begon jouw hart te kloppen?’ De week eindigde met de Mars voor het leven op 9 december in Den Haag.

De zin ‘Een babyhartje klopt na drie weken’ zou volgens de commissie voor verwarring kunnen zorgen. In het spotje wordt niet uitgelegd dat drie weken na de conceptie wordt bedoeld. In de Wet afbreking zwangerschap wordt de duur van de zwangerschap berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De boodschap die het Platform Zorg voor Leven heeft laten uitzenden (‘Als je weet dat een babyhartje al na drie weken klopt, besef je dat abortus een hartje stopt’) gaat echter over de periode na de bevruchting. Die periode is drie weken. 

Esmé Wiegman, voorzitter van het Platform zorg voor leven: "Het is duidelijk dat we het perspectief van het kind nemen bij het verwoorden van onze boodschap. We hebben het niet voor niets over een babyhartje en over de allerkleinsten. Bovendien: het mag toch algemeen bekend worden verondersteld dat het leven begint bij de bevruchting. Als de woorden ‘na de bevruchting’ zouden zijn toegevoegd zou de radioboodschap dus niet verwarrend geweest zijn. Het Platform Zorg voor Leven vindt deze redenering vergezocht."

"Uiteraard gaan we dit oordeel nader bestuderen," meldt Wiegman. "Daarna zullen we besluiten om al dan niet in beroep te gaan. Daar hebben we even de tijd voor, en die nemen we ook."

Lees ook: De partij voor het leven!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher