Janneke Stegeman

God

25 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Een kerk in een Palestijns dorpje werd voor Janneke Stegeman een heilige plek

Janneke Stegeman, Theoloog des Vaderlands, ontdekte heiligheid toen ze in Jeruzalem woonde. Heiligheid was tegelijk alledaagse en diepzinniger dan zij vermoedde, schrijft ze in de glossy Nieuwheilig.nu. De Al Khadr-kerk in het Palestijnse dorpje Taybeh werd voor haar een heilige plek.

Stegeman: "Taybeh komt in het boek Richteren voor als Ophrah. Gideon strijdt volgens dev erhalen in Richteren tegen de Midjanieten en tegen afgoden. In Ophrah staat een altaar voor Baal en een paal voor Ashera. Gideon is een van de helden van het monotheïsme dat in de Hebreeuwse Bijbel voortdurend bevochten moet worden. De God van Israël was een van de vele goden, een stamgod. Gideon wordt geportretteerd als een strijder voor zuivere heiligheid, voor de ene god die op de juiste manier moet worden vereerd.

De hoogten uit het Oude Testament zijn vaak heilige plekken voor joodse, christelijke of islamitische profeten of heiligen geworden. De heiligheid van die plekken is getransformeerd en bewaard gebleven. Ook de missie van Gideon is niet helemaal volbracht, blijkt uit de hedendaagse offers. Baal was een vruchtbaarheidsgod aan wie dieren en landbouwproducten werden geofferd. De offers bij de ingang van de ruïne in Taybeh zijn daarmee verbonden: een lam wordt geslacht bij een bijzondere gebeurtenis zoals een geboorte. Mensen dopen hun handen in het bloed en zegenen de ingang van de ruïne of van hun huis met de afdruk van hun hand. Het offer is voor de heilige Khadr (St. Joris), het vlees wordt weggegeven.

Het laat zien dat de manier waarop mensen geloven flexibel is. In onze rituelen nemen we dingen over die tot ons spreken, zoals heilige eiken, lichtfeesten en ook elementen waarvan we de oorsprong niet eens weten. Daaruit spreekt eerbied en de gevoeligheid voor mysterie en dat wat ons te boven gaat. In Taybeh is het niet anders. Sommigen spreken er schande van, want christenen zouden niet moeten offeren. Wat me raakt is dat mensen hier rituelen in leven houden die betekenis hebben voor hen - ook al is het niet volgens de officiële regels. De rituelen voor Baal die volgens Richteren heiligheid bedreigen, scheppen hier heiligheid."

Lees het volledige artikel in de glossy Nieuwheilig.nu.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher