Bangassou

Nieuws

25 januari 2018 door Kerk in Nood

Kathedraal die moslims opvangt onder vuur genomen

In het oosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben leden van tegen elkaar strijdende milities geprobeerd de kathedraal van de stad Bangassou binnen te dringen, waar sinds 11 januari Moslims worden opgevangen.

Bisschop Juan José Aguirre Muños meldt aan Kerk in Nood dat aanvankelijk leden van de Anti-Balaka, een militie van niet-Moslims, probeerden het terrein van de Kathedraal binnen te dringen om de opgevangen Moslims geweld aan te doen: “Er waren schoten en er was een confrontatie tussen de Anti-Balaka en enkele soldaten van de Verenigde Naties. In het begin wisten we niet of er doden waren”, aldus de bisschop. “Samen met de hulpbisschop, die ook in de kathedraal was, hebben we ons verstopt tot de schoten voorbij waren. Afgelopen nacht hebben we samen doorgebracht in een min of meer veilige plaats bij de kathedraal.”  

Gebrek aan actie VN
Bisschop Aguirre is, net als in augustus, kritisch over het optreden van troepen van de Verenigde Naties. De lokale imam Oumar Kobine Layame en de bisschop eisten toen dat “schietgrage” VN-troepen zouden worden teruggetrokken omdat zij de lokale situatie alleen verergerden. Ditmaal veroordeelt de bisschop het gebrek aan actie. “De situatie is nu kritiek, maar deze aanval was aangekondigd. De VN-troepen die zorg dragen voor de veiligheid hier hebben geen acht geslagen op wat er gemeld was. Het lijkt erop dat de anti-Balaka een massa-slachting willen aanrichten, een erfenis van wat er eerder gebeurd is, hier en in het deel van de stad waar de Moslims wonen.”

Gecompliceerde situatie
Ondanks dat de Katholieke Kerk zich sinds het begin van de oorlog hard maakt voor bescherming van de Moslims, werden de geestelijken gisteren zelf ook doelwit van aanvallen door Moslims. “Er waren schoten van Moslims die hadden vernomen dat er een Moslim is vermoord in de wijk. Zij wilden binnendringen in het terrein van de kathedraal om ons aan te vallen. We houden er rekening mee dat we moeten vluchten tot het contingent van de VN ingrijpt”, aldus de bisschop. Hij noemt de situatie extreem gecompliceerd. “De VN en de regering van CAR voorkomen deze aanslagen niet. Het lijkt eerder zo dat ze willen dat de crisis voortduurt. In het buitenland weet men van niets. Men moet weten dat we moeilijke uren doormaken in de kathedraal met de mensen en de geestelijken hier in Bangassou en dat we veel angst hebben.”

Kerk in Nood helpt de lokale Kerk in diverse plaatsen in de Centraal-Afrikaanse Republiek sinds het begin van de oorlog bij de opvang van zowel Christelijke als Islamitische vluchtelingen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher