Nieuws

24 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

Syrische kerken schreeuwen om hulp na dodelijke aanvallen door Turkse troepen

Kerken roepen de internationale gemeenschap op om hun situatie niet te negeren, nu ze worden geconfronteerd met "een groot gevaar van Turkije en zijn gevaarlijke jihadistische alliantie", schrijft The Christian Post. Vorige week begonnen militaire aanvallen in de regio Afrin op grond van het feit dat Koerdische milities een dreiging voor de veiligheid zouden vormen.

De afgelopen dagen hebben er overal in de regio gevechten plaatsgevonden tussen Syrische en Turkse troepen. Duizenden burgers zijn hun huizen ontvlucht en een aantal is gedood als gevolg van het geweld. Het geweld heeft ook invloed op religieuze minderheden in de regio, zoals de Yezidi's en de christenen, die religieuze vrijheid ervaarden onder de Democratische Federatie van Noord-Syrië. In andere delen van het land profiteren ze daar niet van.

“Als leiders van de kerken in Noord-Syrië, in de stad Afrin, bevestigen we hierbij dat we worden aangevallen door Turkije”, schreef pastor Hakim Ali Ismael, senior pastor van een netwerk van kerken in Afrin en Kobane, in een open brief aan internationale leiders. “De levens van onze vrouwen en kinderen lopen gevaar. De stad Afrin wordt gebombardeerd door Turkse luchtaanvallen. We vragen om interventie en bescherming tegen de gewelddadige aanvallen die op dit moment tegen ons worden gebruikt.”

“Veel levens zijn in gevaar,” luidt de brief, die werd gedeeld met The Christian Post. “We vragen hulp. We kunnen onszelf en onze families niet beschermen tegen deze aanvallen, hulp bieden of de onschuldigen onderdak bieden.” Uit de brief blijkt dat er meer dan tweehonderd christelijke families in het gebied rond Afrin wonen. Afrin is een geïsoleerd deel van Syrië, dat grenst aan gebieden die worden gecontroleerd door islamitische rebellen en het regime van de Syrische president Bashar al-Aassad.

Turkije begon vorige week zijn aanval op het gebied. Afrin is nu in handen van de YPG, een belangrijke partner van de VS in de strijd tijdens IS in het noordoosten van Syrië. Volgens Turkije voert de YPG vanuit Afrin aanvallen uit op het land. Dinsdag drong de Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, er bij Turkije op aan om terughoudend te zijn bij operaties in Syrië. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher