Ronald Westerbeek

God

24 januari 2018 door Ronald Westerbeek

Hoe we kunnen groeien in het verstaan van Gods stem

Hoe kunnen we groeien in het herkennen van Gods stem, en elkaar opbouwen met woorden die Gods Geest ons ingeeft? Daarover gaat de Winterconferentie van New Wine, op 16 en 17 februari in Houten. Alle deelnemers ontvangen een nieuwe gemeentecursus van New Wine: Luisterend bidden. CIP.nl nodigde New Wine-theoloog Ronald Westerbeek uit om hierover een blog te schrijven.

In de gemeente van Christus mogen we Gods stem leren verstaan en elkaar “opbouwen, troosten en bemoedigen” met woorden die de Geest ons ingeeft (1 Korintiërs 14:3). Maar op welke manier spreekt God dan, en hoe kunnen we ons oefenen in het verstaan van zijn stem? En hoe kunnen we woorden en indrukken op een liefdevolle, zorgvuldige manier met anderen delen, zonder dat we elkaar manipuleren? Daarover gaat de nieuwe gemeentecursus Luisterend bidden, die New Wine ontwikkelde. In zes bijeenkomsten ga je als gemeente op ontdekkingstocht. Je mag groeien in de verwachting dat God concreet spreekt met woorden en beelden, en leren hoe je dit zorgvuldig met elkaar kunt delen.
Deze nieuwe cursus komt volop aan bod op de New Wine Winterconferentie, die als thema meekreeg: “Gods stem verstaan – vertrouwelijke omgang met de Vader”. Want “profetie” begint met intimiteit met God de Vader, als zijn geliefde kinderen.

Juist op intensieve dagen, wanneer er veel mensen bij Hem komen die ziek zijn of belast door demonische machten, zoekt Jezus zijn Vader op.

Jezus is ons voorbeeld
In de evangeliën zien we hoe Jezus met zijn hele hart gericht is op het hart van zijn Vader. Regelmatig trekt Hij zich terug op een stille plek om met zijn Vader te praten, om dicht bij Hem te zijn en tijd met Hem door te brengen (bijvoorbeeld in Matteüs 14:23; Marcus 1:35; Lucas 5:16). Juist op intensieve dagen, wanneer er veel mensen bij Hem komen die ziek zijn of belast door demonische machten, zoekt Jezus zijn Vader op. Hij kijkt naar wat de Vader doet en spreekt de woorden die de Vader Hem geeft.
Jezus vertelt zijn leerlingen over zijn voortdurende afhankelijkheid van deze vertrouwelijke omgang met zijn Vader: “Waarachtig, Ik verzeker u: de Zoon kan niets uit zichzelf doen, Hij kan alleen doen wat Hij de Vader ziet doen; en wat de Vader doet, dat doet de Zoon op dezelfde manier. De Vader heeft de Zoon immers lief en laat Hem alles zien wat Hij doet” (Johannes 5:19–20). En: “Ik heb niet namens mijzelf gesproken, maar de Vader die Mij gezonden heeft, heeft me opgedragen wat Ik moest zeggen en hoe Ik moest spreken” (Johannes 12:49). Jezus leeft vanuit een gespreksrelatie met de Vader. In alles wat Hij deed - misschien wel bij elke onderwijzing, bij elke genezing en bevrijding - keek en luisterde Jezus steeds naar zijn Vader: “Vader, wat bent U hier aan het doen? Wat wilt U dat Ik nu doe? Welke woorden mag Ik namens U spreken? Hoe wilt U dat Ik spreek?”

Bidden zoals Jezus
Jezus nodigt ons uit om net zo’n vertrouwelijke omgang met God te hebben en zijn stem te leren herkennen. Lucas vertelt hoe Jezus op een dag aan het bidden is, en dat een van de leerlingen hem vervolgens vraagt: “Heer, leer ons bidden” (Lucas 11:1). De leerlingen van Jezus waren gelovige Joodse mannen, die waren opgegroeid met gebed. Maar blijkbaar bespeuren ze dat Jezus anders bidt, en een andere omgang heeft met God. Het verbluffende is dan dat Jezus níet zegt: “Maar Ik ben de Zoon van God, dus alleen Ik kan zo bidden.” In plaats daarvan laat Jezus zijn leerlingen delen in zijn eigen gebedsleven, in de adem van zijn vertrouwelijke omgang met zijn Vader: “Wanneer jullie bidden, zeg dan: Onze Vader…” (Lucas 11:2; Matteüs 6:9). Jezus nodigt zijn leerlingen uit om net zo vertrouwelijk met de Vader te praten als Hijzelf en om deel te worden van die vertrouwelijkheid tussen de Vader en de Zoon. Hij nodigt ons uit om de Vader niet aan te spreken als “God”, of “Vader van Jezus”, maar als “onze Vader”, “mijn Vader”. Als wij bidden tot God, bidden we vanuit een bijzonder bevoorrechte positie: als onvoorwaardelijk geliefde kinderen van de Vader. In de Zoon, en door de Geest, zijn wij kinderen van de Vader. Dat is onze identiteit! Dat is wie wij zijn!
Als we bidden, dan komen we als kinderen bij onze Vader. En Vader wil niets liever dan dat wij bij Hem komen en tijd met Hem doorbrengen. Dat we genieten van zijn liefde, en ons hart helemaal richten op zijn Vaderhart. Dat we zachtjes in ons hart laten landen dat we écht zijn geliefde zoon zijn, zijn geliefde dochter. Dat wij ons hart laten vullen met zijn liefde voor ons, voor alle mensen, en voor zijn schepping. Zodat we van binnenuit worden vernieuwd naar het beeld van Jezus, de eeuwige Zoon (Romeinen 8:29; 2 Korintiërs 3:18).

Medewerkers van God
In die vertrouwelijke omgang wil God ons leiden door zijn Geest en zijn woorden spreken in ons hart. Hij wil ons laten zien wat Hij aan het doen is in de wereld, en hoe wij daarbij mogen aansluiten – in de naam van Jezus en in de kracht van de Heilige Geest. Wij zijn “medewerkers van God”, zegt Paulus (1 Korintiërs 3:9). God wil zijn Koninkrijk brengen ín ons, en door ons héén. Hij nodigt ons uit om te leven naar het voorbeeld van Jezus, als mensen die zeggen: “Ik richt Mij niet op wat Ik zelf wil, maar op de wil van Hem die Mij gezonden heeft.” Als “medewerkers van God” mogen we – net als Jezus - steeds kijken en luisteren naar de Vader, en vragen: “Vader, wat bent U hier aan het doen? Wat wilt U dat ik nu doe? Welke woorden mag ik namens U spreken?”

Misschien spreekt God woorden in je hart, die je mag delen met de ander.
De Bijbel noemt dat “profetie”.

Opbouwend, troostend en bemoedigend
Als we luisterend bidden en Gods stem leren verstaan, dan is dat niet alleen voor onszelf. We mogen als “medewerker van God” ook met en vóór elkaar bidden. In dat gebed mogen we ons laten leiden door Gods Geest. Het kan zijn dat de Geest ons een richting wijst voor ons gebed en duidelijk maakt waarvoor we mogen bidden. Het kan ook zijn dat de Geest ons concrete woorden ingeeft om te bidden. Misschien spreekt God woorden in je hart, die je mag delen met de ander.

De Bijbel noemt dat “profetie” – woorden spreken namens God. Woorden die specifiek voor die ene persoon zijn, op dat moment, in die situatie. Woorden die Gods licht laten schijnen op onze werkelijkheid. Wie zo “profeteert”, zegt Paulus, “doet dat ten bate van de gemeente.” Het is opbouwend, troostend en bemoedigend! (1 Korintiërs 14:3–4).
En wat hebben we het hard nodig, om opgebouwd, getroost en bemoedigd te worden! Om ons gezien en gekend te weten door onze hemelse Vader. Om herinnerd te worden aan wie wij zijn in Christus. Om aangemoedigd te worden om daar dan ook naar te leven – als kinderen en erfgenamen van God (Romeinen 8:16–17), als “een uitverkoren geslacht, een koninkrijk van priesters, een heilige natie, een volk dat God zich verworven heeft om de grote daden te verkondigen van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen naar zijn wonderbaarlijk licht” (1 Petrus 2:9).

Wat hebben we het nodig om onszelf steeds opnieuw te zien zoals God ons ziet! Om onze omstandigheden te zien in het licht van Gods werkelijkheid! Om aangespoord te worden om “de weg te gaan van de goede daden die God mogelijk heeft gemaakt” (Efeziërs 2:10).
We mogen Gods stem leren verstaan, om opgebouwd, getroost en bemoedigd te worden. En om elkáár – de gemeente van Christus – op te bouwen, te troosten en te bemoedigen met woorden van God.

Lees hier meer over de Winterconferentie van New Wine.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Schutter opent vuur op kerkgangers Dagestan

Een schutter heeft in de Zuid-Russische regio Dagestan het vuur geopend op kerkgangers die het Russische-orthodoxe volksfeest Maslenitsa (pannenkoekenfeest) vierden. Daardoor zijn zeker vijf vrouwen gedood en vijf personen gewond geraakt, meldt het ANP.Volgens een politiebron in de stad Kizliar waar de aanslag plaatsvond is de 22-jarige schutter door beveiligingsdiensten doodgeschoten. Hij was in het bezit van een jachtgeweer en een mes. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist via Amaq, de persdien...

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Israël tolereert Iraanse agressie niet en waarschuwt voor mogelijke aanval

Israël zal niet aarzelen om Iran aan te vallen als de agressie van Teheran tegen Israël ongehinderd doorgaat, waarschuwde premier Binyamin Netanyahu zondag op de veiligheidsconferentie van München. Dat schrijft The Christian Post. "Israël zal niet toestaan dat het regime van Iran een strop om zijn nek legt”, zei Nettanyahu. “We zullen zonder aarzeling handelen, om onszelf te verdedigen en zullen indien nodig optreden, niet alleen tegen de volmachten van Iran die ons aanvallen, maar ook tegen Iran zelf.&...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Ds. E. van Wijk aanvaardt beroep hervormd Sprang

De hervormde gemeente in Sprang (foto) verwelkomt ds. E. van Wijk als dominee. Omdat ds. L. Plug vorig jaar aan de slag ging in Barneveld was de gemeente in Noord-Brabant op zoek naar een predikant. Van Wijk staat sinds 2013 op de kansel in Hei- en Boeicop, zijn eerste gemeente. Ook de gereformeerde kerk (PKN) te Arnemuiden begroet een nieuwe gemeentepredikant. Ds. W. F. van de Woestijne heeft het beroep uit Zeeland aanvaard. De kerkelijke gemeente is vacant sinds ds. C. Bijman in 2014 met emeritaat ging. Van de Woest...
Vakanties
Hier adverteren?

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Florens van der Spek: "In de hemel zal geen verdriet meer zijn"

"In de hemel gebeurt alleen de wil van God. Daar zal geen verdriet meer zijn. Alle pijn en verdriet op aarde zijn een gevolg van onze verkeerde keuzes." Florens van der Spek deelt een videoboodschap op basis van de Bijbeltekst 'Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden' (Mattheüs 5:4).

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...