Vluchtelingen Lesbos

God

24 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Hoe God christenen riep om vluchtelingen te helpen op Lesbos

“Onze eerste reis naar Lesbos ontstond naar aanleiding van een bidstond. Binnen een week stond een container klaar met hulpgoederen. God stuurde ons om te helpen,” vertelt Daniël van der Leer. Namens Stichting Christian Refugee Relief vertelt over bijzondere avonturen met God tijdens de vluchtelingencrisis. “Wanneer God je roept om aan de slag te gaan opent Hij harten.”

In 2015 was de vluchtelingencrisis erg actueel en was dit het gesprek van de dag. Kun je aan de hand van een voorbeeld aangeven waarom de vluchtelingencrisis nog steeds actueel is?
“Op het eiland Lesbos komen vandaag de dag nog steeds rubberboten met vluchtelingen uit Turkije aan. Dit zijn niet meer de aantallen zoals in 2015 maar nog steeds honderden per week. Het kamp Moria op het eiland kent een capaciteit van zo'n 1800 personen. Door de aanhoudende aankomsten verblijven er inmiddels meer dan 6500 mensen. Af en toe worden er kleine groepen doorgelaten om de druk van de ketel te halen. Het kamp komt voller en voller te zitten. Voor de beeldvorming: begin 2017 zaten er ongeveer 4000 mensen in het kamp en eind 2017 ruim 6500. Er is tekort aan alles wat tot de basisbehoefte (eten, drinken, onderdak, hygiëne) hoort. Een fatsoenlijke plaats om te slapen of te douchen is er niet. Het ontbreekt aan de juiste hulp op het gebied van medische of psychische problemen. De trauma’s van de oorlog, de reis over water, verkrachting, zware mishandeling of maandenlange onzekerheid laten diepe (onherstelbare) wonden achter.”

"God, die in alles voorziet, voorzag ook dat de vrachtwagen op tijd op Lesbos zou arriveren."

Jullie zijn erg actief op Lesbos. Hoe komt dat tot uiting?
“De eerste reis naar Lesbos was in oktober 2015,” herinnert Daniël zich. “Onze eerste missie heeft ontzettend veel indruk gemaakt op ons. De hoeveelheid vluchtelingen die de oversteek maakte was bizar. Duizenden per dag. We hadden diverse taken. Een deel van de groep stond iedere dag aan de kust van Lesbos. Zij hielden zich bezig met aankomende boten opvangen, vrouwen en kinderen uit de boot helpen en eerste hulp verlenen. We zagen alleenstaande moeders, jongeren maar ook complete gezinnen van de oudste opa of oma tot de pasgeborene. Op een moment haalden we een tien dagen oude baby uit de boot. De moeder was aan de overkant, de Turkse kust, bevallen. In het bos, wachtend op de rubberboot die ze naar de overkant zou brengen. Schrijnend was het om te zien hoe deze vrouw er aan toe was en dat we geen medische hulp konden bieden dan alleen een deken en een omhelzing. Want dat was voornamelijk wat we deden. De kou verdrijven met een reddingsdeken (folie) en een fleecedeken. Inpakken en warm wrijven. Daarnaast deelden we fruit en water uit. Velen hadden dagen niet gegeten en namen het dankbaar aan. Voor de kleine kinderen hadden we knuffels bij ons. Een knuffel deed veel met een kind. Ondanks de trauma, de angst van de reis en onzekere toekomst werd er gelachen en geknuffeld.

De impact van deze reis vertaalde zich in de oprichting van stichting Christian Refugee Relief (Christelijke vluchtelingenhulp). We konden het niet loslaten. De vluchtelingen bleven komen, omstandigheden in de kampen verslechterden en professionele vanuit de overheid bleef uit. Daarnaast waren we overladen met giften en bemoedigingen en waren er velen uit onze directe omgeving die geraakt werden door de verhalen. In februari 2016 volgde de tweede missie. De hele maand zijn er in fases van één tot twee weken tientallen vrijwilligers naar het eiland afgereisd en werd er op allerlei manieren hulp verleend. In totaal zijn er die maand ruim veertig vrijwilligers actief geweest. In de maanden daarna zijn er nog twee missies naar het eiland geweest. En dat werk gaat nog steeds door.”

Hoe laten jullie je inspireren door de boodschap van Jezus Christus?
“De eerste reis naar Lesbos ontstond naar aanleiding van een bidstond met een groepje vrienden. Iedere woensdagavond hielden we een bidstond waar we allerlei zaken aan God voorlegden. Persoonlijke zaken, gemeentelijke zaken, gebed voor de predikanten en wereldproblematiek. Op een gegeven moment ontstond in september 2015 het idee om naast gebed ook actief de handen uit de mouwen te steken. We gingen aan de slag met het inzamelen van goederen, geld en personen. Van het een kwam het ander. Binnen een week stond de container klaar om gevuld te worden. Drie weken later paste er niets meer in en was er ruim 25.000 euro opgehaald. We zagen dat God ons stuurde om te gaan helpen en werden bevestigd in ons doel door de zegeningen die we ontvingen. Zo verhoorde God een concreet gebed tijdens een reis met de vrachtwagen naar Lesbos. De vrachtwagen was door slecht weer vertraagd. Door de vertraging zou de ferry gemist worden. Wanneer de ferry gemist zou worden konden we tijdens de eerste missie de helft van de tijd geen gebruik maken van hulpgoederen. We riepen iedereen in onze omgeving op om te bidden of de vrachtwagen de ferry mocht halen. Het wonderlijke gebeurde: de ferry heeft gewacht op onze vrachtwagen. Er werd door critici gezegd: er waren veel meer vrachtwagens die verhinderd werden door de weersomstandigheden; de ferry had hoe dan ook gewacht tot iedereen binnen was. Wij zagen het als een zegen van God. Hij, die in alles voorziet, voorzag ook dat de vrachtwagen op tijd op Lesbos zou arriveren.

"Vluchtelingen vroegen in gebrekkig Engels of we christenen waren omdat we wat praktische hulp boden."

Een ander voorbeeld vond plaats op 28 oktober 2015. De dag die als zwarte bladzijde is wat betreft deze humanitaire crisis. Een houten boot met driehonderd vluchtelingen aan boord viel uit elkaar en stond binnen één minuut (!) volledig onder water. Driehonderd mensen lagen in het koude, verstikkende water. Met andere organisaties werden wij opgeroepen om naar de haven te komen. De kustwacht en diverse vissersbootjes zijn de zee opgegaan en hebben zoveel als mogelijk mensen uit het water gehaald. Deze vluchtelingen werden in de haven van Molyvos aan wal gebracht en door ons opgevangen. Op het moment dat we daar aankwamen waren de reddingsdekens en fleecedekens zo goed als op. Wij hadden nog honderden in de container. Heel de groep werd gemobiliseerd om alles naar de haven te brengen. Toen de eerste boten aankwamen met drenkelingen, waren er traumaplekken ingericht. Een plek met dekens, medisch personeel en vrijwilligers. Op een bepaald moment werden zeven kinderen tegelijk gereanimeerd. Toen deze crisis begon, hebben we direct een noodkreet naar Nederland gestuurd. In Nederland werd iedere avond bij familieleden van de vrijwilligers een bidstond gehouden en werd er specifiek gebeden om kracht en wijsheid voor de vrijwilligers op Lesbos. De avond van 28 oktober is er specifiek gebeden voor de zeven reanimaties. Alle zeven kinderen mochten het (zelfs na 20 minuten reanimeren) overleven. Het ‘bid en u zal gegeven worden’ kwam heel concreet tot uiting.”

“Het doel van onze missies is altijd eerst hulpverlening geweest,” maakt Daniël duidelijk. “Er werd wel eens gevraagd: wordt er geëvangeliseerd? Er is zelfs wel eens een nieuwsartikel verschenen in het AD met de titel 'Duizend bijbels mee naar Lesbos'. Men heeft de indruk gehad dat we daar aan de kust alleen Bijbels gingen uitdelen. Dit is allerminst het geval geweest. We willen de liefde van God praktisch maken door hulp te bieden. Dat was onze missie. Vluchtelingen vroegen in gebrekkig Engels of we christenen waren omdat we wat praktische hulp boden. In de missies die later volgend werden we door de eilandbewoners en langdurig aanwezige vrijwilligers herinnert als 'die groep christenen uit Nederland'. Wanneer God je roept om actief aan de slag te gaan opent Hij harten. Dit kan door het concreet uitdelen van het Evangelie maar het kan ook door het concreet uitdragen van het Evangelie. Liefde geven omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. We waren en zijn dankbaar dat we op deze wijze Gods liefde mogen uitdragen. Hij is het ook altijd weer die bemoediging geeft op het moment dat je op een dood spoor zit. Soms zijn er momenten waarop je je afvraagt: ‘waar doe ik het voor?’.

In de februari reis 2016 ontmoette een van onze vrijwilligers een Pakistaanse christen. Deze Pakistaanse christen was vanwege zijn uitzichtloze situatie de wanhoop nabij en riep God om redding. Later heeft deze christen verteld dat deze ontmoeting zijn redding is geweest. De vrijwilliger was voor deze Pakistaan als een engel van God. Hoe mooi is het dat God ons voor deze praktische hulp wilt gebruiken tot bemoedigen van Zijn kinderen. Als bevestiging/antwoord: ‘Ik ben bij je, waar je ook gaat. Ik zorg voor je want je bent Mijn kind’.”

Christian Refugee Relief organiseert binnenkort nieuwe reizen. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Schutter opent vuur op kerkgangers Dagestan

Een schutter heeft in de Zuid-Russische regio Dagestan het vuur geopend op kerkgangers die het Russische-orthodoxe volksfeest Maslenitsa (pannenkoekenfeest) vierden. Daardoor zijn zeker vijf vrouwen gedood en vijf personen gewond geraakt, meldt het ANP.Volgens een politiebron in de stad Kizliar waar de aanslag plaatsvond is de 22-jarige schutter door beveiligingsdiensten doodgeschoten. Hij was in het bezit van een jachtgeweer en een mes. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist via Amaq, de persdien...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Israël tolereert Iraanse agressie niet en waarschuwt voor mogelijke aanval

Israël zal niet aarzelen om Iran aan te vallen als de agressie van Teheran tegen Israël ongehinderd doorgaat, waarschuwde premier Binyamin Netanyahu zondag op de veiligheidsconferentie van München. Dat schrijft The Christian Post. "Israël zal niet toestaan dat het regime van Iran een strop om zijn nek legt”, zei Nettanyahu. “We zullen zonder aarzeling handelen, om onszelf te verdedigen en zullen indien nodig optreden, niet alleen tegen de volmachten van Iran die ons aanvallen, maar ook tegen Iran zelf.&...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Ds. E. van Wijk aanvaardt beroep hervormd Sprang

De hervormde gemeente in Sprang (foto) verwelkomt ds. E. van Wijk als dominee. Omdat ds. L. Plug vorig jaar aan de slag ging in Barneveld was de gemeente in Noord-Brabant op zoek naar een predikant. Van Wijk staat sinds 2013 op de kansel in Hei- en Boeicop, zijn eerste gemeente. Ook de gereformeerde kerk (PKN) te Arnemuiden begroet een nieuwe gemeentepredikant. Ds. W. F. van de Woestijne heeft het beroep uit Zeeland aanvaard. De kerkelijke gemeente is vacant sinds ds. C. Bijman in 2014 met emeritaat ging. Van de Woest...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...

Florens van der Spek: "In de hemel zal geen verdriet meer zijn"

"In de hemel gebeurt alleen de wil van God. Daar zal geen verdriet meer zijn. Alle pijn en verdriet op aarde zijn een gevolg van onze verkeerde keuzes." Florens van der Spek deelt een videoboodschap op basis van de Bijbeltekst 'Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden' (Mattheüs 5:4).

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...