Conny Luchtenburg

God

24 januari 2018 door Conny Luchtenburg-van Cappellen

Mijn vader stierf met lege handen

Onlangs schreef Conny Luchtenburg-van Cappellen een veel gelezen ‘open brief aan alle reformatorische kerken’. In dit aanvullende artikel legt zij uit waarom ze het tijd vond om haar hartenkreet openbaar te maken. Conny schrijft over haar vader die enthousiast vertelde over de Heere Jezus, maar desondanks met ‘lege handen’ stierf.

Op deze manier wil ik degenen die mijn open brief destijds hebben gelezen, bedanken voor de bijzondere reacties. Het heeft me diep geraakt en deze gebeurtenis heeft op zichzelf al voldoende gezegd. Ik zag destijds in 500 jaar Luther ineens de kapstok waaraan ik mijn zorg kon hangen en dat werd door velen gedeeld. De plaatsing van dit nieuwe artikel doe ik met veel huiver omdat het niet draait om mijn persoonlijke verhaal. Aan de andere kant plaatst het mijn beschreven zorg misschien in het achterliggende perspectief.

Aanleiding tot het schrijven
Het schrijven begon begin vorig jaar. Een gesprek in mijn kinderkapsalon over kerkgang en opvoeding, haalde volledig de grond onder mijn kerkelijke zelfvertrouwen uit. Het was het moment waarop ik mij overgaf aan een blanco scherm en mijn gevoelsleven toevertrouwde aan een laptop die geen tegengas gaf. Fijn om ongecensureerd alles te kunnen zeggen en structuur aan te brengen in de chaos van gevoelens richting mens, kerk en God. Boven mijn schrijven kwam de titel: “de zoektocht naar mijn reformatorische God”. Het was heilzaam en verrassend. Door het schrijven mocht mijn verdriet om het sterven van mijn vader er ook weer zijn. Tijdens die schrijfmomenten leek het of God heel dichtbij kwam. Ik verwachtte het niet meer van mensen en hun goedkeuring, maar mocht met mijn pijn en verdriet schuilen bij Hem Die mij zag en kende. Door de stilte werd God “een God van dichtbij en niet van ver”. Ik heb mogen ervaren dat de Heilige Geest een werkelijkheid is.

Mijn vader had tijdens mijn jeugdjaren op huisbezoek nét iets te enthousiast verteld over de grote daden van God in zijn leven.

Afwijkend karakter gegoten in een systeem
Doordat ik mijn eigen (gevoels)leven en het kerkelijk leven in kaart bracht, trok ik ook conclusies en werd wat cynisch. Mijn liefde tot kerk en geloof kwam onder druk te staan. Het leek alsof ik tot een waarheid kwam dat mijn karakter (net als mijn vader) niet in het kerkelijk systeem past(e) waarin het was opgevoed. Dat karakter kan zich nooit kan onderwerpen aan een strak geloofssysteem. Ons brein, onze gedachtenstructuur, onze creativiteit, onze hang naar humor, vrolijkheid en vrijheid, onze AD(H)D-achtige neigingen; het maakt dat we nooit helemaal in het reformatorische systeem gaan passen. Mijn vader had tijdens mijn jeugdjaren op huisbezoek nét iets te enthousiast verteld over de grote daden van God in zijn leven. Daarop had de ouderling hem goedbedoeld toegesproken “laat dat maar even overwinteren en overzomeren”. Sinds die tijd vond ik hem een wat depressieve en twijfelzieke man worden. Jaren later werd hij ernstig ziek en eindigde mijn lieve 66-jarige vader op zijn sterfbed met “lege handen” en bad steeds: “Oh God, wil toch aan mij denken”. Terwijl hij vaak groot getuigenis gaf aan de artsen, ons gezin en de omgeving van de hoop en het geloof dat in hem was.

Stille hunkering naar overname
Destijds wilde ik zó graag dat de dominee ook de vrijmoedigheid had om de bekering van mijn vader over te nemen. Leefde dan na 18 jaar die stille hunkering naar menselijke erkenning en overname nog steeds in mijn hart? Na mijn vaders sterven konden wij niet vrijuit spreken over Gods grote daden. Maar nog hoor ik mijn vaders stem schallen boven de tonen van zijn zelfgebouwde pijporgel: “Wie heeft lust den Heer te vrezen, ’t Allerhoogst en eeuwig Goed? God zal zelf zijn leidsman wezen, leren hoe hij wand’len moet. ’t Goed dat nimmermeer vergaat, zal hij ongestoord verwerven. En zijn Godsgeheiligd zaad, zal ’t gezegend aardrijk erven”.

Een aanhoudende vraag
De vraag bleef aanhoudend op mijn hart liggen: zouden er veel mensen zuchten onder ervaringen die vergelijkbaar zijn en daardoor niet tot het rijke leven met God komen? We vinden het erg moeilijk om kleur te bekennen en onze naam ervoor over te hebben. Bij zaken zoals geloofsbeleving, blijdschap in het geloof, maar ook praktische dingen zoals scheidingen, andere geaardheid, jongeren die minder naar de kerk komen, worden mensen in een vakje gestopt en soms niet serieus genomen. Waarschijnlijk uit angst en dat is ook begrijpelijk. Maar de kerk mag zich toch kwetsbaar opstellen en veel meer in gebed en vertrouwen handelen? Er kiezen nu veel (jonge) mensen eieren voor hun geld. 'Dan ga ik maar, ze zijn me liever toch kwijt dan rijk.' Helaas blijven er dan veel open wonden bij de vertrekkende leden als ook bij de achterblijvende kerk(enraad).

De Heere Jezus stierf ook met lege handen aan het kruis. Zijn handen zijn nu vol van genade voor schuldige mensen.

Gods ontferming over het afwijkende
Dit kan ik gewoon niet meer verdragen, want het past niet bij het leven dat de Heere Jezus ons voorleefde in het Nieuwe Testament en heden ten dage nog steeds zo graag bij ons ziet. Hij ontfermde zich over de zondaren en tollenaren en nam arme vissers tot Zijn discipelen. Hij kwam naar deze wereld juist voor mensen die afwijkend of onmogelijk waren. De wereld om ons heen en onze jongeren hunkeren in deze moderne tijd naar “menselijke voorbeelden” die uitstralen dat de God uit de Bijbel echt gediend mág worden, het een heerlijke Koning is Die ons door Zijn Heilige Geest zo graag het leven door helpt. We mogen met Maarten Luther terug naar het pure evangelie in de Bijbel en dit niet BE-AMEN, maar er eenvoudig AMEN op gaan zeggen. Dan krijgt God alle eer die Hij verdient en onze medemens de juiste aandacht.

Onze waarheden opgelost
Mijn vader stierf met lege handen. De Heere Jezus stierf ook met lege handen aan het kruis. Zijn handen zijn nu vol van genade voor schuldige mensen. Mensen die anderen geen ruimte geven of juist mensen die te veel ruimte vrágen. Straks in de eeuwigheid moeten alle kinderen van God het ook goed met elkaar kunnen vinden. Dat lijkt nu een volstrekte onmogelijkheid. Gelukkig heeft God daar zelf de woningen bereid (Joh. 14). Daar is God gelukkig voor altijd bij ons en zullen al ónze waarheden door Hem weggegooid worden in “de poel der vergetelheid”. Dan zullen onze worstelingen misschien wel grootse wínst blijken te zijn. Dan mag ik tot mijn verwondering mijn afwijkende hoed inleveren voor de eerkroon die Hij voor mij verdiende (Ps. 89 vs. 8 berijmd). Dan mag ik mijn afwijkende kleding inleveren voor de witte mantel der gerechtigheid die Hij eveneens voor mij verdiende (Jes. 61 vers 10). Dan wast Hij mij witter dan de sneeuw (Jes. 1 vers 18) en mag ik al mijn vuiligheid en verdriet aan Zijn voeten leggen en brandt die begerige vraag op mijn lippen: is mijn Vader/vader ook bij U? Dan verwacht ik liefdevolle armen en een liefdevolle blik: ja, uw Vader/vader is daar, en Hij/hij roept u!

Dit artikel is geschreven door Conny Luchtenburg-van Cappellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Deze Bijbeltekst was overal in het huis van evangelist Billy Graham te vinden

De woensdag overleden Billy Graham (99) was vastbesloten om de rest van zijn levensdagen door te brengen met het Woord van God. Billy’s zoon, Franklin Graham, onthulde onlangs via Facebook de Bijbeltekst die overal in zijn huis te lezen is. Hij legde uit wat de geestelijke betekenis is voor zijn vader. “Nog altijd heeft mijn vader Billy Graham een Bijbelvers op de muur van zijn slaapkamer, in HEEL grote letters,” schrijft Graham op Facebook. “Het is trouwens ook in de eetkamer, in de badkamer en op tientallen andere...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
Vakanties
Hier adverteren?

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...

Israël tolereert Iraanse agressie niet en waarschuwt voor mogelijke aanval

Israël zal niet aarzelen om Iran aan te vallen als de agressie van Teheran tegen Israël ongehinderd doorgaat, waarschuwde premier Binyamin Netanyahu zondag op de veiligheidsconferentie van München. Dat schrijft The Christian Post. "Israël zal niet toestaan dat het regime van Iran een strop om zijn nek legt”, zei Nettanyahu. “We zullen zonder aarzeling handelen, om onszelf te verdedigen en zullen indien nodig optreden, niet alleen tegen de volmachten van Iran die ons aanvallen, maar ook tegen Iran zelf.&...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Ds. E. van Wijk aanvaardt beroep hervormd Sprang

De hervormde gemeente in Sprang (foto) verwelkomt ds. E. van Wijk als dominee. Omdat ds. L. Plug vorig jaar aan de slag ging in Barneveld was de gemeente in Noord-Brabant op zoek naar een predikant. Van Wijk staat sinds 2013 op de kansel in Hei- en Boeicop, zijn eerste gemeente. Ook de gereformeerde kerk (PKN) te Arnemuiden begroet een nieuwe gemeentepredikant. Ds. W. F. van de Woestijne heeft het beroep uit Zeeland aanvaard. De kerkelijke gemeente is vacant sinds ds. C. Bijman in 2014 met emeritaat ging. Van de Woest...