vissen

Dagelijks leven

23 januari 2018 door Erik Jan Vinke, SGP-jongeren

Onterecht dat onze Nederlandse vissers worden gestraft

In het Europees Parlement zitten wijze mensen, zou je denken. Mannen en vrouwen die zich inzetten voor het belang van de burgers, voor zover ze dat kunnen op zo’n afstand. Deskundigen die zich niet laten leiden door emotie, mag je toch wel verwachten. Helaas viel dat afgelopen week weer flink tegen. Het EP stemde voor een totaalverbod op pulsvissen en liet zich daarbij leiden door emotie en nepnieuws. De Nederlandse visserij kreeg een dreun te verwerken.

Innovatieve visserij
Op de bodem van de Noordzee leven veel platvissen, zoals schol en tong. Aan het visnet waar platvissen mee gevangen worden, zit een ketting. Deze sleept over de grond en woelt de bodem om zodat de platvis omhoog komt en in het net verdwijnt. Deze methode wordt het ‘boomkorvissen’ genoemd. Een methode waarbij flinke bodemberoering plaatsvindt en waardoor er veel bijvangst is.

Sinds 2007 mag, bij wijze van experiment, 5% van de boomkorvloot van de EU- lidstaten uitgerust worden voor een innovatieve manier van vissen, het ‘pulskorvissen’. Bij deze wijze van vissen is er geen ketting die de bodem omwoelt maar worden de platvissen door een elektrische puls ‘geactiveerd’ en schieten het net in. Deze manier van vissen zorgt voor een halvering van de bijvangst. Ook blijkt dat een kotter, uitgerust voor het pulsvissen, ruim 3000 liter minder brandstof per dag gebruikt dan een kotter die uitgerust is voor het boomkorvissen. Een duurzame innovatie die zorgt voor fors minder CO2 uitstoot en goed lijkt te zijn voor het ecosysteem. Precies dat is wat de Europese Unie graag wil zien.

Het is ongelofelijk dat onze Nederlandse vissers gestraft worden voor de miljoenen euro’s die zij hebben geïnvesteerd om te innoveren.

Uitbreiding experiment door Nederlandse lobby
Het experiment is de afgelopen jaren uitgebreid. In 2011 haalde staatssecretaris Henk Bleker alles uit de kast om een uitbreiding van het pulsvissen voor Nederlandse vissers te bewerkstelligen. Dat lukte. Staatssecretaris Dijksma haalde in 2014 een soortgelijk kunstje uit en kreeg het zelfs voor elkaar de vloot te verdubbelen naar 84 schepen. Een heel aantal vissers heeft dus flink geïnvesteerd in het pulsvissen, aangemoedigd door de Nederlandse overheid.

Emotie voert de boventoon
En dan is het 16 januari 2018, het wordt duidelijk dat “Brussel” helemaal niet zo innovatief en duurzaam wil zijn en dat wetenschappelijk bewijs er niet meer toe doet. Een meerderheid van het Europees Parlement laat zich beïnvloeden door de Frans-Britse lobby tegen het Nederlandse pulsvissen. Kleine Franse vissers met verouderd materiaal zien de visvangst teruglopen en wijzen direct naar de Nederlanders. Een Franse kok zegt dat de platvis minder lekker is en helemaal kapot gaat door de stroomstoten. Allemaal argumenten met een hoog emotiegehalte zonder enig wetenschappelijk bewijs. Wat de Franse kok betreft is het tegendeel inmiddels bewezen.

Het is ongelofelijk dat onze Nederlandse vissers gestraft worden voor de miljoenen euro’s die zij hebben geïnvesteerd om te innoveren. Dit soort innovatie is nota bene iets wat de EU zelfs beoogd. Dat Europese samenwerking van belang is staat buiten kijf, onder andere omdat dit zorgt voor een interne markt. Maar die markt wordt nu juist kapot gemaakt omdat de Fransen en Britten onze innovatiedrang niet bij kunnen benen.

Dit onrecht moet worden rechtgezet. Minister Schouten, haal alles uit de kast en red onze vissers!

Erik Jan Vinke is vicevoorzitter van SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher