Tien Geboden

God

23 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Is er verschil tussen 'gewone' zonden en boezemzonden?

Soms maken christenen onderscheid tussen 'gewone', alledaagse zonden en zogenoemde boezemzonden. Wordt dit ook verschillend toegerekend? En hoe moet je tegen boezemzonden strijden? Deze vragen stelt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. M. W. Muilwijk geeft antwoord.

"Het verschil tussen boezemzonden en andere zonden is er alleen in naam: voor God is er geen verschil," antwoordt de hersteld hervormde predikant uit Aalst. "Door één zonde is immers de erfzonde doorgegaan tot het nageslacht van Adam en hierdoor de dood gekomen. Alle zonden zijn even erg voor God. Er is dus ook geen verschil in bestraffing: alleen de erfzonde maakt ons al schuldig aan de eeuwige dood en niet alleen de dadelijke zonden (de zonden die we daadwerkelijk doen).

Boezemzonden zijn extra grote doodsvijanden, omdat we er zo intens mee bevriend waren voor onze bekering. We staan weliswaar schuldig aan al Gods geboden en heel Gods wet, maar dat neemt niet weg dat het ene gebod een zwaardere strijd tegen de oude mens oplevert dan het andere gebod. De strijd tegen boezemzonden is zwaar en daarom moeten we in de eerste plaats strijden op onze knieën door de macht van deze boezemzonden bij de Heere te brengen en Hem te smeken om kracht tegen deze zonde.

Daarnaast geldt ook wat de Heere Jezus zegt over oog of rechterhand; wanneer deze ons ergeren kunnen we beter met één oog of één hand in het eeuwige leven ingaan dan met twee voor eeuwig verloren. Dat betekent concreet alle mogelijkheden tot verleidingen tot de boezemzonde(n) radicaal afsnijden waar je kunt."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. M. W. Muilwijk.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher