hindoeisme

Nieuws

23 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

Indiase pastor gemarteld en opgehangen in kerk; gemeente doodsbang

Een Indiase voorganger, die bekend stond om zijn lange, vijf tot zes uur durende gebedsbijeenkomsten, is vermoord en dood aangetroffen door zijn gemeenteleden. Hij is gemarteld en opgehangen. De moord op de voorganger heeft de gemeente diep geschokt, schrijft The Christian Post.

Morning Star News meldde op zondag dat het lichaam van pastor Gideon Periyaswamy van de Maknayeem Church in Zuid-India zaterdagochtend is gevonden. Hij zou eerder hebben geklaagd over hindoe-extremisten en het vermoeden bestaat dat zij hem hebben vermoord.

Pastor Azariah Reuben, een goede vriend van het 43-jarige slachtoffer, zei dat Periyaswamy 25 jaar geleden zich bekeerde van het hindoeïsme tot het christendom. Hij was meer dan twaalf jaar predikant in Adayachery en stond bekend als 'gebedsstrijder'.

"De lokale hindoes waren niet blij met het groeiende christendom," volgens Reuben. "Ze hebben verschillende keren geprobeerd om de bediening te stoppen." Een week voor hij werd gedood, had de predikant een klacht ingediend bij de lokale politie, vanwege "sommige dorpelingen die hem lastigvielen". Ambtenaren zouden de aanklacht hebben onderzocht, voor de pastor dood werd aangetroffen.

Het lichaam van Periyaswamy vertoonde tekenen van mishandeling. Hij zou zijn geslagen en gemarteld, volgens leden van zijn gemeente die uit zeventig leden bestaat. De British Asian Christian Association (BACA) zegt dat de parochianen die de voorganger hebben gevonden, het trouw om zijn nek hebben verwijderd. Ze merkten op dat er een gouden ring aan zijn hand ontbrak. Maar ze geloven niet dat de misdaad een inbraak was, omdat er verder niets uit het gebouw is meegenomen.

Mogelijke motieven
Volgende Reuben wilde de politie de moord aanvankelijk afdoen als zelfmoord, maar kerkleden en pastors uit nabijgelegen dorpen maken daar bezwaar tegen. Sommige kerkleden zijn ervan overtuigd dat dorpsoudsten de moord toejuichen. "Deze mensen hadden de watervoorziening van de kerk doorgesneden door de pijpleiding af te sluiten," zei een lid.

Nehemiah Christie, directeur wet- en regelgeving van de Synode van Pinksterkerken, zei dat de politie op een eerlijke manier onderzoek moet doen. "Er is dringend behoefte aan autopsie op het lichaam in de aanwezigheid van een rechterlijke magistraat," zei hij in Morning Star News. "De dood van dominee Gideon Pariyaswamy kan niet worden uitgesloten als zelfmoord."

De kerk was in 2017 al een aantal keer doelwit geweest van vandalisme. "Deze aanval heeft onze kerkelijke parochianen doodsbang gemaakt. De dood is een brutale moord op een vrome, christelijke voorganger die kwetsbaarder was, omdat hij alleen was en vertrouwde op mensen. Pastor Gideon was geliefd bij iedereen en we zullen allemaal veel tranen laten voor onze broer," zei een parochiaan die anoniem wilde blijven, aan BACA.

"We zullen naar de kerk blijven gaan en onze toekomstige voorganger steunen. Maar de leegte die pastor Gideon achterlaat, is enorm. Zijn dood maakt ons alleen maar meer toegewijd aan de kerk."

Pastors die zich van het hindoeïsme tot het christendom hebben bekeerd in India, kunnen rekenen op zware aanvallen. Zo werd op kerstavond een kerkleider de straat op gesleurd, geslagen en bedreigd met de dood. Ze dwongen hem om Jezus te verloochenen. "Op de momenten dat ze mij schopten en sloegen, voelde ik dat zelfs als ik zou sterven, de Heer de bediening die ik achter zou laten, vruchtbaar zou maken," zei pastor Karma Oraon van het dorp Harmu in Ranchi District over de aanval van zestien radicalen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher