Anthony

God

23 januari 2018 door Be The Light television

In Pakistan worden christenen monddood gemaakt

Pakistan en omliggende landen bereiken met de liefde van God. Dat is de grote droom van Anthony (foto boven) en zijn gezin. Sinds zeven jaar wonen ze in Nederland. Door weer en wind presenteren ze dagelijks televisieprogramma’s. Hun drijfveer? “In Pakistan worden christenen monddoodgemaakt. Wij geven hen een stem.”

Zodra het gezin in Nederland gesetteld was, richtten ze Be The Light Television (BTL) op. “We moesten iets doen voor christenen in Pakistan en de mensen die de Here Jezus nog niet kennen,” zegt Anthony. “Christenen hebben veel problemen in het land. Wie komt er voor hen op?”

Vermoord
Het hele gezin, drie dochters en twee zoons, is betrokken bij het maken van de televisieprogramma’s. Onderwerpen die in Pakistan verboden zijn, worden ter sprake gebracht. Het evangelie wordt uitgelegd, vervolgde christenen krijgen een stem en er zijn programma’s over opvoeding, mensenrechten en relatie.

"Binnen drie maanden waren er meer dan twintigduizend kijkers."

“Christenen doen er niet toe in Pakistan, ze worden benadeeld en gediscrimineerd,” vervolgt Anthony. Hij legt het uit aan de hand van een voorbeeld. “Onlangs kwam een ontvoerd zevenjarig islamitisch jongetje weer thuis. De ontvoerders hadden het kind misbruikt, vreselijk. De Pakistaanse media raakten er niet over uitgesproken. Maar over twee christelijke jongens die kort daarvoor waren vermoord, zwegen de media. In onze televisieprogramma’s praten we juist over dit soort dingen.”

Tweeduizend kijkers
BTL begon klein. Door de vlucht vanuit Pakistan bezat het gezin nauwelijks iets en was er weinig geld. Dat het ons is gelukt, is een groot wonder”, zegt Anthony. “Al het geld dat we hadden, staken we erin. Zodra we weer kinderbijslag hadden, konden we weer investeren. Ook ons eerste salaris ging naar BTL.” Het eerste programma werd in augustus 2017 uitgezonden. “Er waren direct meer dan tweeduizend kijkers. Ongelooflijk! Binnen drie maanden werden dat er meer dan twintigduizend. En het aantal kijkers neemt nog steeds toe.”

De programma’s worden uitgezonden via de website van BTL en YouTube. Na afloop zijn de reacties vaak overweldigend. Anthony: “Moslims vanuit de hele wereld bedanken ons voor de programma’s. Heel bijzonder.”

Godslastering
Een van onze programma’s gaat over de minderheden in Pakistan. Waarmee hebben christenen te maken? Wat is hun rol in de gemeenschap? “Bij ons krijgen ze de mogelijkheid vrijuit te praten,” vertelt Anthony. “Een groot probleem voor hen is de blasfemiewet. Deze wet verbiedt godslastering tegen de islam en de profeet Mohammed. Moslims maken vaak misbruik van deze wet als ze in problemen komen met christenen. Meerdere malen maakten we mee dat christenen vals werden beschuldigd van godslastering. Soms werden ze zelfs vermoord, zonder dat er iemand voor werd berecht.”

"We willen de hele Pakistaanse bevolking, elk huis, bereiken met de liefde van God."

“Vorige week sprak ik tijdens een televisie-uitzending met de ouders van een Pakistaanse jongen. Hij had uit dezelfde waterbron gedronken als moslimjongens. Dat konden ze niet hebben. Toen hij een paar dagen later ging studeren op een publieke plek, werd hij gestopt door de politie en bevraagd. ‘Ik kom hier studeren’, legde de jongen uit. Hardnekkig begon de politie op hem in te slaan. Hij overleed ter plekke.”
“Dit verhaal raakt me diep”, verzucht Anthony. “Ik word hier emotioneel van. Het is ook ons land, maar omdat we christen zijn, worden we niet getolereerd.”

De Taliban
Anthony weet waar hij het over heeft, ook hij werd achtergesteld in Pakistan vanwege zijn christelijke geloof. “Alle niet-islamitische religies werden door een vergrootglas bekeken, ook wij, christenen, werden nauwlettend in de gaten gehouden.”

In Pakistan werkte Anthony jarenlang als mensenrechtenactivist. Met een team zette hij zich in voor een goede relatie tussen moslims en christenen. Het werk dat ze deden was een doorn in het oog van de Taliban. Anthony: “In 2001 drongen ze ons kantoorgebouw binnen. Acht collega’s van mij werden doodgeschoten. Dit waren mijn collega’s, goede vrienden. Waarom was dit gebeurd? Wij zetten ons juist in voor goede relaties.”

Niet veel later komt Anthony zelf in aanraking met de Taliban. Hij wordt ontvoerd en gruwelijk gemarteld. “Iemand met wie ik veel samenwerkte, had me verraden. De Taliban wilden me vermoorden, maar God zorgde ervoor dat ik ontkwam. Dit is een Godswonder.”

Droom
“We zijn God dankbaar dat hij ons heeft gered en dat we als gezin bij elkaar zijn in Nederland,” besluit Anthony. “Voor deze God willen we ons honderd procent inzetten.” En dan voegt hij eraan toe: “We hebben een grote droom; televisieprogramma’s uitzenden via satelliet, zodat we de hele bevolking, elk huis, kunnen bereiken met de liefde van God.”

Be The Light television (BTL)
Stichting BTL-TV is een Nederlandse ANBI stichting die televisieprogramma’s produceert en uitzendt in Pakistan en omliggende landen. Met de programma’s wil BTL-TV lokale christenen bemoedigen en helpen in conflicten en het evangelie van Jezus Christus laten klinken in Pakistan en onder de Urdu-sprekende bevolking. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher