euthanasie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Sara (29) sterft deze week: "De demonen gaan maar niet weg"

Sarah*, een Nederlandse vrouw van 29 jaar, sterft aanstaande vrijdag. Dan zal door euthanasie een eind aan haar leven worden gemaakt. Ze is lichamelijk gezond, maar geeft aan dat ze ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. Ali Zwier merkte haar interview met RTL Nieuws op en doet een gebedsoproep.

Sarah heeft het zo geregeld dat er vrienden om haar bed staan als ze de dodelijke vloeistof krijgt toegediend. Ze heeft borderline, doet aan zelfbeschadiging, hoort stemmen, heeft psychoses en is depressief. Al jaren wil ze niet meer leven. Op Oudejaarsdag kreeg ze, na een lang traject, toestemming voor euthanasie. "Vorig jaar juni had ik mijn eerste gesprek bij de Levenseindekliniek. Ik was uitbehandeld en niemand kan me meer helpen. Ik wil op een waardige manier sterven. Ik vind dat ik recht heb op een waardige dood."

De afgelopen acht jaar heeft ze al twintig zelfmoordpogingen gedaan. "Elke seconde is een marteling voor mij. De demonen die in mijn hoofd zitten, gaan niet weg. Ik ben helemaal kapot door mijn psychiatrische aandoeningen. Ik heb ertegen gevochten, maar op een bepaald moment gaat het niet meer." Sarah zegt in God en in de hemel te geloven. "Ik heb zo’n zin om mijn moeder weer te zien. Ik was heel boos toen ze doodging. Een vriendin zei: ze heeft vast een soort huisje voor je gecreëerd en staat je op te wachten."

Ali Zwier (foto rechts) werd geraakt door dit bericht en roept christenen in Nederland op om voor de vrouw - en anderen met eenzelfde doodswens - te bidden. "Ik geloof, dat als mensen zover in dit stadium gekomen zijn, wij hen menselijkerwijs niet meer kunnen bereiken, maar dat God dat nog wel kan. God kent hun verdriet door en door en Hij weet precies in wat voor situatie zij verkeren. Toen ik dit artikel van deze vrouw las raakte mij dit heel erg, vooral omdat veel mensen denken dat de dood een toestand is, waarin je rust krijgt en het lijden zowel psychisch als fysiek ophoudt. Als christenen weten we dat dit niet waar is. De dood is namelijk geen toestand waar in je komt, maar een persoon, een machtig wezen die heerst over het dodenrijk.

En dit is een plaats waarvan je niet wilt, dat mensen daar naar toe zullen gaan. Ik kan mij geen voorstelling geven van het lijden waar deze mensen doorheen gaan en eerlijk gezegd zou ik niet onder woorden kunnen brengen wat wij moeten bidden. Maar wij mogen wel aan God vragen, of deze mensen, die denken geen andere uitweg meer te hebben dan voor de dood te kiezen, inzicht krijgen om voor Hem te kiezen en dat deze keuze hun tot een mooi en waardevol leven met de Heer kan brengen." 

* Dit is niet haar echte naam

Reacties

Laten we hier zéér voorzichtig mee omgaan. Zeker geen opgeven vingertjes. "Been there, done that, bought the T-shirt". Er kan immers een moment komen dat de maat vol is, ook voor gelovigen. Zie o.a. 1 Kon. 19:4a: "Hij (Elia) zei: "Het is genoeg. Neem nu mijn leven, HEERE" (en laten we er aub vanuit gaan dat Elia dat mèènde). Ik ben er van overtuigd dat iemand, zelfs als gelovige, zover met dit leven klaar is, zoveel pijn lijdt, dat de dood een Godsgeschenk is. Letterlijk en figuurlijk. Hartverscheurend, maar zo reëel...E
Je hebt helemaal gelijk Ludo. December 2018 gaf ik mezelf nog een half jaar om tot een oplossing te komen na 30 jaar depressie. Het was op. Gelukkig gebeurde er iets waardoor mijn leven radicaal veranderde, een groot wonder. Geprezen is onze Heer en Heiland.
L
Mischien wel naief maar als je naar God gaat kan Hij dan die pijn niet draaglijk maken?

Ik kan me dat niet voorstellen dat Hij dan nix doet.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.