Dagelijks leven

22 januari 2018 door Fenny den Boer-van der Heiden, De Waarheidsvriend

Een evenwichtige tijdsbesteding vraagt om keuzes

Met je smartphone onder handbereik giet je de pan met eten af. Ah, eindelijk een appje over de vergaderlocatie van vanavond. Nu snel even eten, dan de jongste naar bed en de oudste naar club. De zweetdruppels parelen op je voorhoofd," schrijft Fenny den Boer-van der Heiden in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Je kijkt om je heen. Als de oppas vanavond komt, wil je de woonkamer wel graag netjes hebben. Dat moet je man straks maar doen, evenals de vaat. Een blik op de klok vertelt dat het inmiddels al 18.15 uur is en hij is nog steeds niet thuis. Je hoopt maar dat-ie niet in de file staat, anders redden jullie het vanavond niet…

Zomaar een voorbeeld van een drukke avondspits in een druk gezin. Want we hebben het druk. Niet alleen ouders, maar ook kinderen kampen met volle agenda’s. Vaders en moeders worstelen met de vele ballen die ze in de lucht moeten houden: gezin, kerk, werk, familie, vrienden, huishouden, vrijwilligerswerk, sport en andere hobby’s. Het slokt ons dagelijks leven op. En niet zelden hoor je ouders verzuchten dat ze het zo druk hebben. Daardoor komt het eigen geloof en de (geloofs)opvoeding van de kinderen in het gedrang. Hoe komt dat toch? En hoe voorkom je dat?

Druk zijn al status
Druk zijn is in onze samenleving de ‘norm’. Het lijkt wel alsof het aanzien geeft om te zeggen dat je het druk hebt. Hoe meer je werkt naast je gezin, hoe meer bewondering je oogst van anderen. En hoe meer vrijwilligerstaken en verantwoordelijkheden je op je neemt, hoe meer respect je ontvangt. Toch lukt het de meeste mensen niet om alles te doen wat ze willen doen of (denken te) moeten doen. Velen raken oververmoeid. En steeds vaker raken mensen overspannen of burnout. De samenleving ‘jaagt’ ons op. We drijven elkaar tot drukte. En niet minder erg: we doen het onszelf aan.
Met je smartphone onder handbereik giet je de pan met eten af. Ah, eindelijk een appje over de vergaderlocatie van vanavond. Nu snel even eten, dan de jongste naar bed en de oudste naar club. De zweetdruppels parelen op je voorhoofd.

Druk zijn is in onze samenleving de ‘norm’. Het lijkt wel alsof het aanzien geeft om te zeggen dat je het druk hebt.

'Blijf in Mij'
Maar hoe stop je daar dan mee? Hoe vind je de rust die je zo nodig hebt? Stap één is: vind je rust bij Jezus. Alleen wanneer je in Hem, de Ware Wijnstok, bent en blijft, kun je vrucht dragen. In Johannes 15 staat: ‘Want zonder Mij kun je niets doen.’ Luther zei eens: ‘Ik bid iedere dag twee uur. En als ik geen tijd heb, bid ik vier uur.’ Hoe druk je ook bent, blijf in contact met je hemelse Vader. Neem de tijd voor gebed en bijbellezen. Geef de tijd met God prioriteit in je gezin. Je zult merken dat je rust mag ontvangen als je fundament in God is.

Keuzes
De tweede stap die je moet zetten, is het maken van keuzes. Wat vind jij, wat vinden jullie belangrijk voor jezelf en jullie gezin? Schrijf deze dingen eens op een vel papier en nummer ze in volgorde van belangrijkheid. Formuleer dit als belangrijke waarden in het leven. Als het goed is, ligt de hoogste prioriteit bij je gezin. Je hebt je kind van God ontvangen en de opdracht gekregen om hem of haar in geloof op te voeden. Bovendien ben je de belangrijkste opvoeder van je kind en is ook uit onderzoek gebleken dat de ou
ders de meeste invloed hebben op alle levensgebieden van hun kind.

Grenzen
Keuzes maken betekent grenzen stellen. Voor jezelf én je kinderen. Kinderen willen vaak veel, maar kunnen zichzelf nog niet begrenzen. In hun ogen is iedere sport- of muziekclub interessant en leuk. Bovendien is het nog leerzaam ook. Hoewel dat zeker waar is, wordt het vrij spelen van kinderen onderschat. Vrij spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Hierdoor leren ze onder andere creativiteit, sociale vaardigheden en oplossingsgerichtheid.

De derde stap is dan ook om grenzen te stellen. Door grenzen aan je kind te bieden, leer je je kind ook dat het niet nodig én niet verstandig is om de week vol te proppen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Een adequate begrenzing op jonge leeftijd maakt dat je kind op latere leeftijd beter zijn balans weet te vinden.

Fenny den Boer-van der Heiden is pedagoog en moeder van drie jonge kinderen. Haar volledige verhaal is te lezen in De Waarheidsvriend. Klik hier om De Waarheidsvriend te ontvangen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher