david turpin

Nieuws

19 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

Familie over de dertien mishandelde en ondervoede kinderen van pinksterouders: “We mochten nooit onderdeel van hun leven zijn”

Zondag werd een christelijk echtpaar gearresteerd, wegens mishandeling van hun dertien kinderen, nadat zij uit hun sterk vervuilde woningen werden gered door sheriffs. Familieleden van de Turpins hadden het niet verwacht, vertellen ze volgens de Christian Post in een interview met NBC News.

“Ze werden niet gevoed en ze leefden in zulke smerige, vuile omstandigheden,” zei Greg Fellow van het Riverside County Sheriff’s Department tijdens een persconferentie. De ouders stonden de ernstig ondervoede kinderen slechts één keer per dag toe om te eten en één keer per jaar om te douchen, aldus de politie.

De kinderen van David Allen Turpin (57) en zijn vrouw Louise Anna Turpin (49) werden zondag gered uit hun huis in Perris, Californië, nadat hun uitgemergelde 17-jarige dochter was ontsnapt en de politie had gewaarschuwd dat zij en haar broers en zussen gevangen werden gehouden door hun ouders.

Vervolgonderzoek toonde aan dat verschillende kinderen aan hun bed gekluisterd waren met kettingen en hangsloten, in een verstikkende omgeving. De dertien slachtoffers varieerden in leeftijd van 2 tot 29 jaar.

Een functionaris met kennis van de zaak, vertelde NBC News dat het huis met vier slaapkamers waar ze woonden, een gevangenis leek en naar urine stonk. De kinderen worden nu behandeld in lokale ziekenhuizen, vanwege ernstige ondervoeding. Artsen zijn bang dat ze in shock kunnen raken. Als hun toestand verbetert, kunnen er psychologen worden ingeschakeld.

Het viel omwonenden op dat er iets aan de hand was met de kinderen. Mike zie in New York Post dat de familie als een sekte functioneerde. “Mijn vrouw noemde hen klonen. Ze spraken op een robotachtige manier, monotoon en tegelijkertijd. Ze liepen ’s nachts heen weer, tussen middernacht en vier uur ’s ochtends.”

'Modelchristenen'
De 81-jarige moeder van David Turpin, Betty, zei dat het moeilijk te geloven is wat er in het huis van haar zoon gebeurde, omdat hij vond dat hij en zijn vrouw ‘modelchristenen’ waren. “Alleen de Heer weet wat er in de loop van de jaren is gebeurd,” zei ze tegen Daily Breeze. Ze voegde eraan toe dat ze geen ‘opschepperige ouder’ is. “We hebben twee zoons grootgebracht, ze hebben nooit problemen gehad, nooit drugs gebruikt. We hebben ze nooit gedwongen om naar de kerk te gaan.”

De broer van David Turpin, Randy Turpin, die sinds 2015 voorzitter is van de Valor Christian College, een pinksterschool, heeft om privacy gevraagd, nu hij moet omgaan met de onthullingen over het gezin van zijn broer, van wie hij vervreemd is geraakt. “Het Valor Christian College sluit zich aan bij de miljoenen Amerikanen, die geschokt en bedroefd zijn door deze vreselijke verhalen uit Californië en we bidden voor volledig herstel van alle betrokkenen,” zei de school in Ohio namens hun voorzitter, die een sabbatical heeft genomen om met deze gezinscrisis om te gaan.

Betty Turpin uit West Virginia vertelde aan de lokale krant Daily Breeze dat ze zes jaar geleden met haar zoon en zijn vrouw op vakantie was en dat ze het politierapport niet kan verenigingen met haar eigen ervaring. “Ze zijn de liefste familie. Ze waren net als elk ander gewoon gezin en hadden zulke goede relaties. Ik zeg dit niet zomaar. De kinderen waren geweldig.” De kinderen werden volgens haar steeds aangesproken met ‘lieverd’.

Verwaterd contact
Elizabeth Jane Flores, de zus van Louise Turpin, zegt dat ze jarenlang probeerde contact te leggen met de kinderen, maar dat hun ouders het niet zouden toestaan. “Ik wilde de kinderen bereiken, ik wil dat ze weten dat we al jaren smeekten om contact via Skye. We smeekten om het gezin te zien,” vertelde ze in tranen.

Met haar zus heeft ze al twintig jaar geen echte zusterrelatie meer, zei ze. “Misschien af en toe een belletje. En soms zit daar zelfs een jaar tussen. Ik was er kapot van,” zegt ze over de ontdekking van de politie. “We mochten nooit een deel van hun leven zijn.”

Ze legde uit dat ze een paar maanden bij haar zus en haar gezin woonde, toen ze op de universiteit zat. De Turpins, zei ze, hadden toen slechts vier kinderen en de oudste zat op de lagere school. “Ik dacht echt dat ze streng waren, maar zag geen enkele vorm van misbruik. Maar nu ik volwassen ben en terugkijk, zie ik dingen die ik toen niet zag.”

Ze herinnert zich dat ze ‘ongemakkelijke’ ervaringen had met haar zwager, maar nooit iets zei, omdat ze ‘jong en bang was’. “Hij deed dingen waardoor ik me ongemakkelijk voelde. Als ik ging douchen, kon hij daar binnenkomen en naar mij kijken. Maar hij heeft mij nooit aangeraakt.”

Aanhoudend bidden
Ondanks dat het contact tussen haar en haar zus verwaterd is, zegt ze dat ze voor het gezin bad. “Ik wil dat ze weet dat ze we nog steeds een bloedband hebben en dat ik van haar houd. Ik ben het niet eens met wat ze deed en haar acties hebben het hele gezin laten lijden, maar ik wil dat ze weet dat ik bid voor haar redding en dat we van haar houden,” zei Flores. “Ik houd van Louise, maar de kinderen zijn mijn zorg.”

Terese Robinette, een van de zussen van Louise Turpin, zei tegen NBC News: “Ik heb nog nooit zo’n mix van emoties gevoeld. Ik ben zo diepbedroefd over wat er gebeurd is met mijn neven en nichten. Ik ben zo boos, het doet zo’n pijn.” Haar zus en zwager groeien ook niet perfect op. “Maar ze leefden niet zo. David ook niet, hij is opgegroeid in een zeer welgesteld huis. Mijn vader was op een gegeven moment een predikant. Ik weet niet waar het vandaan komt. Het voelt als een slechte droom.”

Lees ook: Dertien kinderen geketend aangetroffen in vervuilde woning: Pinksterouders gearresteerd

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
Vakanties
Hier adverteren?

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Terugkijken: Feike ter Velde over Billy Graham

'Geloof het niet als ze zeggen dat ik dood ben. Nee, ik leef... in het huis van mijn hemelse Vader.' Feike ter Velde citeert de woensdag overleden evangelist Billy Graham (99). "In dat geloof leefde hij, predikte hij en stierf hij," stelt de voormalig EO-presentator op zijn Facebookpagina. "Met grote waardering herinner ik mijn het interview dat ik voor de EO met hem mocht maken. Een onvergetelijke man!" In het Family7-programma Uitgelicht vertelt Ter Velde over de invloed en het leven van deze man. Bekijk het gesprek en klik hier vo...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...

De Dordtse Leerregels na 400 jaar: Gods vaste belofte

"Het jongste belijdenisgeschrift dat behoort bij de drie Formulieren van enigheid, wordt veelal afgekort met DL. Er is alle reden om die letters te duiden als ‘Dordts loflied’. De Zoon van Gods liefde, de gekruisigde Christus, komt op de plaats waar ik verloren moest gaan," schrijft ds. J. J. ten Brinke in de Waarheidsvriend. "Voor velen lijkt de uitverkiezing een donkere wolk. Des te opvallender is het dat je in de Bijbel helemaal geen tobbers over de uitverkiezing tegenkomt. We ontmoeten wel zangers die een loflied zingen en ve...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting: