Prof dr. H. G. L. Peels

God

19 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van prof. dr. Peels over het Oude Testament

Prof. dr. H. G. L. Peels merkt op dat christenen steeds meer moeite hebben met geweld in de Bijbel. Dit zegt de hoogleraar in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. Het interview vond plaats naar aanleiding van zijn 25-jarig hoogleraarschap. De christelijke gereformeerde hoogleraar toont zich een vurig pleitbezorger van het Oude Testament. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje.

  • "Je leert in het Oude Testament de hoogte, diepte, lengte en breedte van de godsopenbaring kennen. In de loop van de eeuwen leer je Hem kennen in Zijn toorn en heiligheid. Hij kan het duister niet dulden. En dwars daardoorheen is er altijd weer die toon van liefde en geduld."
  • "Het Oude Testament staat onder de hoogspanning van de godsopenbaring. Bij het kruis zie je de hoogspanning van Gods liefde tot in het ultieme."
  • "Dat je dingen niet weet en niet begrijpt, kom je in het Oude Testament allemaal tegen. Je hoort de aanvechting en de moeite. Het is geen kant-en-klare dogmatiek, maar omgang met de levende God, de gans Andere."
  • "Als ik een lezing houd, zeker voor studenten, zie ik iets van een nieuw opkomende afkeer van het Oude Testament. Ik ben van mening dat wij juist in de zogenoemde schaduwzijden van de Bijbel te maken krijgen met het diep eigene van de godsopenbaring. Hij is de Heilige, de gans Andere."
  • "Ik heb geleerd steeds meer te luisteren. Liever langer luisteren, een adagium dat ik mijn studenten graag voorhoud. Wat wil de Bijbeltekst nou eigenlijk zeggen? Breng nou eens niet jouw criteria bij voorbaat mee. De tekst is dertig eeuwen terug geschreven in de wereld van toen en daar."

Lees hier het volledige interview in het Reformatorisch Dagblad.

Foto: screenshot YouTube/LCJ

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher