Egypte

God

19 januari 2018 door Jeffrey Schipper

'In Egypte worden steeds meer jongeren christen of atheïst'

Vaker dan elders in het Midden-Oosten keren jongeren in Egypte de islam de rug toe. Ondanks de oerconservatieve tegenwerking worden ze atheïst of christen. Dit schrijft Mounir Samuel op zijn website aan de hand van een interessante sfeertekening.

"Het is toch niet te geloven?" roept Mohammed na het zoveelste belletje geërgerd uit. "Ik ben geen Moslimbroeder! Ik ben niet eens een moslim! Allah, echt, ik ben gewoon een hib-ster!" Die laatste term popt steeds vaker op in de grote steden. Voorzichtig verschijnen de eerste mannelijke knotjes en wilde afro’s in de metro en in het centrum van Caïro of op de boulevard van Alexandrië. Alleen in Dahab zijn ze de norm, geen uitzondering. Maar baarden? Die zijn voorbehouden aan religieuze fanatici – de Moslimbroeders en salafisten – waar het land zo graag van af wil.

"Ik vind het belachelijk," zegt Sameh. "Wat nou energie of licht? Luister…" Daar gaan we, denk ik. Maar dan komt er iets wat ik niet had verwacht: "God bestaat niet. Punt. Er is geen Allah. Geen Mohammed. Geen Jezus. Geen Boeddha. Niets. Allemaal onzin. En het humanisme? Kijk naar deze wereld, kijk naar dit land, je geloof stellen in mensen is bijna nog dommer dan geloven in God." (...) Yasmin steekt zuchtend haar volgende sigaret op. Ik kijk Layla aan. "Persoonlijk geloof ik wel in God en zeker ook in Jezus, maar geloof is een privé-zaak," zegt ze. "Niet iets van de staat of de straat. Zoals het hier in Egypte beleefd wordt…" Ze haalt haar neus op.

"Ja, maar dat is anders," zegt Ramy. "Jij en hij daar," hij wijst op mij, "zijn christenen, dat is anders, jullie hebben geluk gehad." "Geluk?" vraagt Layla, die zich graag tante Lulu laat noemen. "Christen zijn in Egypte noem je geluk?" Opgelucht en ook verbaasd stort nu ook Mohammed zich weer gretig in de discussie. "Het leven van christenen is zwaar, jazeker, maar de geestelijke vrijheid, de interactie tussen mannen en vrouwen, de scouting, de kerkclubs, de ruimdenkendheid, de zang, de muziek, de liefde… ik denk dat ik christen word!"

Lees hier meer op de website van Mounir Samuel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher