Donald Trump

Nieuws

18 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Arabisten: Christelijke steun aan Israël schaadt minderheden in Midden-Oosten

ChristenUnie en SGP komen keer op keer op voor de rechten van christenen in het Midden-Oosten, maar de stellingname van christelijke partijen druist in tegen de belangen van christenen in het Midden-Oosten. Dit betogen Jan Jaap de Ruiter en Rena Netjes in NRC Handelsblad.

Aanleiding voor hun commentaar is het recente 'Jeruzalembesluit' van de Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse regering erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël en verhuist de ambassade naar deze stad. De Ruiter en Netjes maken duidelijk dat christelijke leiders uit het Midden-Oosten hier anders over denken. Het duo citeert onder andere Atallah Hanna, de Palestijnse Grieks-orthodoxe aartsbisschop van Jeruzalem en de maronitische patriarch Al-Ra’i van Libanon. Ze voegen toe dat paus Tawadros II van de Egyptische Koptische Kerk naar aanleiding hiervan een geplande ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence afzegde.

De Arabisten merken op dat de christelijke partijen ChristenUnie en SGP het besluit van Trump toejuichen. "Maar ze geven totaal geen gehoor aan wat de christelijke leidslieden – we citeerden boven slechts een paar van hen – in het Midden-Oosten verklaren. De steun van Trump aan Israël is in alle gevallen namelijk slecht nieuws voor de christenen in de regio. (...)  Met de door hen allen gekozen politieke stellingname ten opzichte van het besluit van president Trump versterken ze de Israëlische politiek van uitsluiting die niet alleen moslims treft maar ook christenen."

Lees hier het volledige commentaar van Jan Jaap de Ruiter en Rena Netjes.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher