Nieuws

18 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

Pastor zegt dat Instagram zijn oproep tot boycot H&M verwijderde

Voorganger Jamal Bryant van heeft via social media opgeroepen om de retailketen H&M, met vestigingen over de hele wereld, te boycotten, vanwege de controversiële photoshoot. Zijn oproep is verwijderd door Instagram, omdat het 'de harmonie niet bevordert', schrijft Hello Christian.

De reclamefoto op de website van H&M waarop een donker jongetje een capuchonsweater draagt met de tekst 'the coolest monkey in the jungle' leidde wereldwijd tot verontwaardiging. In Zuid-Afrika drongen activisten H&M filialen binnen in en rond Johannesburg, om daar vernielingen aan te richten. Het leek op een spontane uitbarsting, maar achteraf bleek dat het ging om een vooropgezette politieke stunt.

Ook de Amerikaans-Afrikaanse pastor Jamal Bryant was verontwaardigd over de 'racistische reclame'. De Instagram-post, waarin hij oproep tot een boycot, is naar eigen zeggen verwijderd, omdat hij 'de harmonie niet bevorderde'.

De kerkleider en sociale activist van de Empowerment Temple zei dat hij, net als vele anderen waaronder NBA-ster LeBron James en zanger Abel Makkonen Tesfaye, reageerde op de controversiële reclame, die op de Britse website van het bedrijf te zien was.

“Ik heb het meteen om zes uur 's ochtends, op weg naar de sportschool, gepost op Instagram. Iedereen met een geweten, ongeacht welke huidskleur je hebt, zou eigenlijk H&M moeten boycotten”, meent hij. Ook zei hij dat H&M hun uitgaven niet waardeert en vindt hij het bezwaarlijk dat gekleurde mensen niet in de raad van bestuur terechtkomen. Binnen een uur kwamen er vierduizend steunbetuigingen op zijn post. “Op datzelfde moment werd het van Instagram weggehaald, met de tekst: 'We zijn zo vrij geweest om je post te verwijderen, omdat het de harmonie niet bevordert.'”

Bryant zei dat hij geschokt was dat zijn statement tegen racistische reclame werd geschrapt. En dat terwijl hij online veel meer beledigende dingen heeft gezien over de zwarte gemeenschap, die als aanstootgevend kunnen worden beschouwd. “Het maakt niet uit of je zwarte mannen hebt, die blonde pruiken opzetten onder het mom van komedie. Het maakt niet uit of je je vulgair uitlaat of dat je een video plaatst met mensen die vechten. Geen van die dingen is verwijderd. Maar als ik deze mensen oproep om zich bewust te zijn van hun uitgaven en wat ze kopen, wordt er ingegrepen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher