God

17 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Ik heb niet de vrijmoedigheid om aan te gaan aan het heilig avondmaal...

'In mei 2016 heb ik belijdenis mogen doen, maar helaas heb ik nog niet de vrijmoedigheid om aan het avondmaal te gaan,' schrijft een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. C. Harinck, emeritus-predikant uit de Gereformeerde Gemeenten, reageert.

"Je zou de vraag aan jezelf moeten stellen: Wat is nodig voor de zaligheid van een mens, die in zonde ontvangen en geboren is?," antwoordt Harinck. "Het antwoord van de Bijbel is dan niet: het Avondmaal, maar bekering en geloof. Je hebt een Zaligmaker nodig. Je kunt jezelf niet redden. En ook de avondmaalsgang op zich kan je niet redden. Dit zou ik vooral op je hart willen binden. En die Zaligmaker is er.

Verder hoort het Avondmaal wel bij het belijdenis doen. Wanneer je belijdenis hebt gedaan, zou daar avondmaalsgang op moeten volgen. Maar je mag ook weer niet onbekeerd, zonder geloof en zonder kennis van je ellende en Christus aan het Avondmaal.

Ik kan begrijpen dat je dat moeilijk vind. De beste oplossing is niet: dan maar van het Avondmaal wegblijven. Of dan maar gewoon zonder ware behoefte aan Christus aan het Avondmaal deelnemen. De beste oplossing is om als Jakob met de Heere te wortelen in het gebed en te zeggen: 'Ik laat U niet gaan, tenzij dat U mij zegent.' Als je de Heere met je hele hart en in oprechtheid zoekt, zul je Hem vinden of liever... laat de Heere Zich vinden."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. C. Harinck.

Foto: GerGeminfo.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher