Bijbel

God

17 januari 2018 door Jaap van Middendorp

Waarom de Bijbelvereniging een verlengstuk van de eredienst is

Piet Vergunst, warmhartig ambassadeur van de Bijbelvereniging, stelde vorige week dat een Bijbelvereniging van een ander niveau is dan een eredienst. Vergunst wil daarmee zeker de Bijbelvereniging en de eredienst niet tegen elkaar uitspelen. Hij geeft trouwens zelf aan dat hij geen tegenstellingen wil creëren. Toch is het goed even iets toe te lichten. Want de Bijbelvereniging zou juist een verlengstuk ván de eredienst genoemd kunnen worden. En zelfs een aanzet tót de eredienst!

De Bijbelvereniging verstrekt namelijk gratis vele tienduizenden Bijbels per jaar. In zeventig (!) talen. En zonder een Bijbel zou er nooit één eredienst zijn gehouden. Want in een eredienst wordt de Bijbel, het Woord van God, ter sprake gebracht. Er wordt uit gelezen en er wordt uit gepreekt. Het lezen van een Bijbel - in de eigen taal - is vaak reden om naar de kerk te gaan en daar (een gedeelte van) die Bijbel te horen uitleggen. Het lezen van de Bijbel maakt hongerig naar méér. Meer van het Evangelie, meer van de mogelijkheid tot eeuwig behoud, meer van het liefhebben van God en van de naaste.
De vele kosteloos verspreidde Bijbels hebben ook een enorm bereik. Honderdduizenden bezoekers van hotels en vakantieverblijven slaan dezelfde Bijbel open op hun kamer.

Patiënten van zieken- verpleeg- en verzorgingshuizen worden bemoedigd door woorden van trouw en van liefde. Stervenden vinden in hospices woorden van troost en van kracht. Gevangenen ontdekken woorden van schuld en vergeving. Vluchtelingen, dak- en thuislozen, stiltezoekers, toeristen, prostituees, scheepslui, zinzoekers, hulpbehoevenden. Kortom, welk beroep iemand ook uitoefent of in welke situatie iemand ook verkeert: het ontvangen van en lezen in een Bijbel in de eigen taal is velen tot heil en grote zegen! De Bijbelvereniging, voorheen de Nederlandse Gideons, vindt het dan ook van waarde dat deze missie ook in de eredienst een plekje krijgt. Bijvoorbeeld tijdens de collecte. Na het Pinksterfeest, zoals beschreven in Handelingen 2, hebben we tenminste nog niet vernomen dat tijdens één eredienst mensen in 70 talen bereikt werden…

Jaap van Middendorp is bureaumanager van de Bijbelvereniging.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher