God

18 januari 2018 door Brian Draper

Mindful leven als voorbereiding op een soulful leven

Soulfulness is een boek voor mensen die bewuster in het leven willen staan.
In de hectiek van het dagelijks leven is het een uitdaging om ontspannen te leven, te gedijen en te genieten van wat je gegeven is. Soulfulness biedt daarvoor een handreiking. Auteur Brian Draper onderzoekt wat er goed en minder goed is aan mindfulness, en gaat vervolgens een stapje dieper: bewust leven op zielsniveau vanuit de kracht van het christelijk geloof; soulfulness.

Uitgeverij Ark Media is een uitgeverij van christelijke boeken, kaarten en kalenders. Kleurrijk, verrassend en vernieuwend!

Misschien heb je zojuist wel genoten van het lekkerste kopje thee in lange tijd. Misschien heb je ook wel een klein, maar niet onbelangrijk gevoel van ‘herstel’ ervaren, simpelweg door tijd te nemen, te pauzeren om te proeven wat je drinkt en in zekere zin je leven opnieuw te proeven. Het mooie is dat dit helemaal niet veel kost (al hebben we wel moed nodig om te stoppen, wat ons altijd iets kost).

Er zijn veel creatieve manieren om ‘een wakkere en opmerkzame houding’ in praktijk te brengen en ik beschrijf hier een paar eenvoudige en effectieve technieken om nu te proberen. De basis is meditatie, een woord dat nogal eens onbedoelde associaties oproept; meditatie valt niet per definitie samen met ‘wierook en walvismuziek’, zoals een vriend van mij het onlangs nogal sceptisch omschreef. In plaats daarvan is het iets wat iedereen met gezond verstand in praktijk kan brengen.

Mark Williams, emeritus professor klinische psychologie aan de universiteit van Oxford en een groot voorstander van mindfulness, beschrijft meditatie als volgt: ‘Kalm blijven in het hieren-nu.’ En dat is een prima omschrijving. We hoeven het niet ingewikkelder te maken dan nodig is.

Kalm blijven
Hoewel het aantrekkelijk klinkt, is het uiteraard niet altijd makkelijk om kalm te blijven in het hier-en-nu. Onze geest is voortdurend afgeleid en dat weerhoudt ons er vaak van om stil te gaan zitten. Daarom zijn er technieken die ons daarbij kunnen helpen. De meest gebruikte is er een waarbij je je richt op je ademhaling. Probeer de volgende oefening eens.

Ga doelbewust een paar minuten stilzitten. Sluit de deur, zodat je een veilige en rustige omgeving voor jezelf creëert waarin je niet afgeleid kunt worden. Zoek een prettige houding, met je rug recht en je voeten op de grond.

Als je goed zit, richt dan je aandacht op je ademhaling. Merk simpelweg op hoe je in- en uitademt en probeer dit te blijven doen. Je zit om te zitten en je bent je bewust van je ademhaling.

Na een poosje merk je waarschijnlijk op dat je afgeleid bent geraakt en dat er een stroom van gedachten in je is. Dat is prima.

Gebruik dit als een mogelijkheid om je aandacht rustig terug te brengen naar je ademhaling.

Doe dit elke keer dat je opnieuw ‘in gedachten verzonken’ bent geraakt. Maak je geen zorgen en voel je niet gefrustreerd over jezelf; het is geen wedstrijdje ‘wie-het-langst-kan-zitten zonder-mentaal-geklets’. Streef er in plaats daarvan naar om compassie met jezelf te hebben, elke keer dat je merkt dat je geest aan de wandel is gegaan. Op deze manier groeit de compassie in jou, zowel naar jezelf als naar anderen. Gaandeweg leer je om minder veroordelend te zijn – en vaak zijn we het meest veroordelend naar onszelf.

In plaats daarvan word je je meer objectief gewaar van waar je geest geneigd is om je naartoe te voeren en waar deze zich op richt. En hierdoor, door meditatie – door dit proces van kalm blijven – merken we op wat we denken en hoe we denken. We leren de onzekere stem van ons ego te herkennen en ontdekken daarachter op een gegeven moment een plek van stil vertrouwen.

De voordelen van meditatie en mindfulnessoefeningen
‘Talloze psychologische studies,’ schrijft professor Williams, ‘hebben aangetoond dat mensen die regelmatig meditatie beoefenen meer dan gemiddeld gelukkig en tevreden zijn.’ Mindfulness gaat echter niet alleen over ‘ons goed voelen’. Positieve emoties worden in verband gebracht met een langer en gezonder leven en dus zijn de medische toepassingen die hieruit als vanzelf voortvloeien van betekenis.

Als gevolg van meditatie kunnen angst, depressie en irritaties verminderen; het geheugen kan verbeteren, het reactievermogen neemt toe, relaties worden hechter, stress neemt aanzienlijk af en het immuunsysteem vaart er wel bij. Meditatie kan zelfs effectief zijn bij het reduceren van de gevolgen van aandoeningen als chronische pijn en kanker, stelt Williams, evenals bijdragen aan het verminderen van afhankelijkheid van alcohol en drugs.

Je hoeft uiteraard niet te wachten met meditatie tot je ziek bent. Waar het om gaat is dat je jezelf regelmatig waarneemt – en dat hoeft helemaal niet lang te duren – waardoor je een einde kunt maken aan de dwangmatige denkpatronen die je reactievermogen geen goed doen en die je nog klein maken ook.

Oefeningen in mindfulness helpen ons om afstand te nemen van onze gedachten en gevoelens: om perspectief te zien, ook als je druk bezig bent. Bij trainingen heb ik allerlei verschillende soorten mensen (inclusief zalen vol sceptische senior managers) begeleid gedurende een stilte van twintig minuten. Dit vond ik zowel een voorrecht als een uitdaging. Sommigen blijven gevangen in hun gedachten, maar de meesten lijken het fijn te vinden dat ze een keer de mogelijkheid krijgen om in stilte te zitten zonder met hun telefoon te kunnen spelen of continu onderbroken te worden.

Waarschijnlijk vind je het heel vreemd om hiermee te beginnen, zeker om samen met andere mensen in stilte te zitten, maar zodra je over die eerste hobbel heen bent en merkt dat je je hieraan kunt overgeven, ontdek je dat er zich een ruimte rond je opent van een heel andere kwaliteit: een ruimte die er allang was, maar die je nooit eerder hebt opgemerkt, omdat je geen adempauze nam. Er zijn mensen die ik heb getraind en die mij hebben verteld dat zij, ook jaren na de training, heel bewust en met regelmaat de ‘pauzeknop’ indrukken om zich opnieuw te laven aan die bron van stilte.

Lees hier meer over Soulfulness of bestel het boek.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...
Vakanties
Hier adverteren?

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...
CIP+

Christenen moeten geïnteresseerd zijn in de Olympische spelen!

Wat jammer dat sommige christenen bij de Olympische spelen alleen maar zaken als ‘sportverdwazing’ kunnen denken en er het mooie niet van kunnen inzien. Andere christenen kunnen zich oprecht verheugen over jonge mensen die jarenlang enorm geknokt hebben om een mooi resultaat te behalen, en daar ook in slagen (of niet…). Je kunt veel van ze leren als het gaat om je keihard inzetten voor een bepaalde zaak. Die critici die ik net noemde, zijn ook vaak de christenen die graag 1 Timotheüs 4:8 citeren: ‘de oefe...

Deze docu laat de wonderlijke reis van Aukje van de Kamp zien

Op 21-jarige leeftijd liet Carlos alles achter om de armste kinderen van Peru te helpen. Binnen een jaar leek zijn droom vervlogen en had hij slechts nog crackers te eten. Op dat moment begon zijn adoptiemoeder aan een uitzonderlijk avontuur. In deze ontroerende documentaire over het werk van Pan de Vida vertellen Carlos en Aukje van de Kamp hoe haar wonderlijke reis ertoe heeft geleid dat nu dagelijks duizenden kinderen over heel Peru te eten krijgen. Een indrukwekkend verhaal. "God vertelde mij dat ik de mogelijkheid had om in de stad m...