Nieuws

16 januari 2018 door Papendrecht.net

Burgemeester Moerkerke houdt 'preek van de leek'

Op zondag 14 januari 2018 werd een bijzondere kerkdienst in de Morgensterkerk gehouden, want burgemeester Moerkerke mocht de preek verzorgen. Normaliter is het houden van een preek voorbehouden een een dominee die theologie heeft gestudeerd, maar 1 keer in het jaar mag een spreker van buitenaf in een middagdienst de preek verzorgen.

De organisatie van de MiddagVieringen in de Morgenster had dit jaar Aart Jan Moerkerke uitgenodigd, die zelf koos voor een bijbelgedeelte uit Spreuken 16. Kernvers was vers 23: "Wie een wijs hart heeft, spreekt verstandige woorden, en geeft kracht aan het betoog van zijn lippen." Het thema van de preek was: "Op de puinhopen van Pim". Er werd gestart met een videofragment van een TV-uitzending uit 2002, waarin het NOS-journaal bericht over de moord op Pim Fortuyn.

Vervolgens vertelde Moerkerke over de start van zijn politieke carrière als mede-oprichter van Leefbaar Capelle en hoe hij Pim Fortuyn van dichtbij had meegemaakt toen hij lijsttrekker werd van Leefbaar Nederland. Fortuyn werd echter na zijn uitspraak "De islam is een achterlijke cultuur" uit Leefbaar Nederland gezet en richtte toen zijn eigen partij op: Lijst Fortuyn. Moerkerke heeft toen even getwijfeld of hij het stemmenkanon Fortuyn achterna ging of toch zou kiezen voor Leefbaar Nederland, omdat deze partij qua ideologie en communicatie dichter bij hem stond. Moerkerke koos uiteindelijk voor het laatste.

Volgens Moerkerke heeft Nederland gelukkig heel wat lessen getrokken van de zaken die Fortuyn aan de kaak stelde. "Fortuyn vond dat hij de vrijheid had om te zeggen wat hij dacht en hier sta ik ook volledig achter. Moeilijke zaken moet je kunnen benoemen, er moeten geen taboes zijn."

Tenslotte keek Moerkerke vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen. Uiteraard gaf hij geen stemadvies, maar riep hij wel op om met wijsheid te stemmen, met een verwijzing naar Spreuken 16.

Klik hier om de preek terug te luisteren.

Foto: Papendrecht.net

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher