Mark Kinzer

Nieuws

17 januari 2018 door Jules Isaac Stichting

Themadag met Mark Kinzer over de Israël-theologie van Tom Wright

Binnenkort staat er een themadag op het programma met de Messiasbelijdende Joodse theoloog Mark Kinzer uit de Verenigde Staten. Hij is bereid gevonden om op maandag 19 maart een tweetal lezingen te komen verzorgen. Mark Kinzer is één van de meest toonaangevende Messiaans Joodse theologen van dit moment.

De themadag van 19 maart zal in het teken staan van de Israël-Christologie van de bekende invloedrijke Anglicaanse nieuwtestamenticus N.T. (Tom) Wright. Tom Wright wordt door velen gezien als een van de belangrijkste nieuwtestamentici van het moment. Wright is in staat gebleken om zijn rijke theologische inzichten niet alleen voor collega theologen op papier te zetten, maar ze ook voor de geïnteresseerde leek toegankelijk te maken. Zijn boeken worden wereldwijd gelezen. Ook in Nederland.

Tom Wright heeft naast veel bewonderaars ook de nodige critici. Mark Kinzer behoort tot beide categorieën. Zo heeft Kinzer grote waardering voor het feit dat Wright in zijn theologie een heel belangrijke plaats aan toekent de rol van Israël en de Joodse context van het evangelie. Dat ziet Kinzer als een cruciaal belangrijke bijdrage aan de theologie. Maar tegelijk plaatst Kinzer grote vraagtekens bij een aantal aspecten van diezelfde theologie van Wright aangaande Israël.

Daarin staat Kinzer niet alleen. Diverse theologen van naam hebben grote moeite met het feit dat in Wrights theologie uiteindelijk geen enkele ruimte overblijft voor een blijvende verbondstatus van het huidige Joodse volk. Verschillende van hen betichten Wright dan ook van vervangingstheologie. Iets wat Wright zelf in alle toonaarden ontkent.

Mark Kinzer heeft de afgelopen paar jaar gewerkt aan een nieuw boek over de betekenis van kruis en opstanding van Jezus voor Israël. In dit boek besteedt Kinzer ruim aandacht aan wat hij de ‘Israël-Christologie’ bij N.T. Wright noemt. Het manuscript ligt momenteel bij de Amerikaanse uitgever en zal naar verwachting eind 2018 in boekvorm verschijnen.

Klik hier voor meer informatie over de themadag.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher