KlasseTaal

Dagelijks leven

16 januari 2018 door Jeffrey Schipper

"Op openbare scholen vertel ik waarom een vloek christenen pijn doet"

Respectvol taalgebruik is niet alleen nodig op christelijke scholen. Daarom spreekt taaldocent Kees Hazeleger ook op openbare scholen. “Daar vertel ik waarom vloeken pijn doet bij christenen,” vertelt de gastdocent van KlasseTaal. Ook geeft hij les op islamitische scholen. Hoe gaat Kees te werk? Dit legt hij uit in gesprek met CIP.nl.

De Bond tegen vloeken zet zich in voor respectvol taalgebruik in de meest brede zin van het woord. Vloeken is het misbruiken van de naam van God of van Jezus. Als er sprake is van opzettelijk en doelbewust misbruik van Gods naam, spreken we van godslastering of blasfemie.

Waarom geven jullie ook lessen op openbare en islamitische scholen?
“Respect en taalgebruik zijn thema’s die op alle scholen aan de orde komen. Omdat we het belang van respectvol taalgebruik zo groot is, willen we dan ook zoveel mogelijk verschillende scholen bereiken met onze boodschap. Dan doen we onder meer door helder te maken wat vloeken inhoudt. Het doel is dat leerlingen leren inzien hoe waardevol het is als we elkaar met respect behandelen.”

Hoe aan jullie te werk?
“De lessen starten met een algemene boodschap over het mooie aspect van taal. Dan vertellen we bijvoorbeeld dat het een waardevol communicatiemiddelen is dat veel mogelijkheden met zich mee brengt. We houden van interactieve lessen, zodat leerlingen zoveel mogelijk aan het denken worden gezet. Dat zij zelf aangeven wat zij belangrijk vinden, helpt daarbij. Door middel van filmpjes proberen we de lessen ook een beetje luchtig te houden, bijvoorbeeld door aan de hand van video’s van een cabaretier. Leerlingen geven dan aan of er in hun ogen wel of niet sprake is van grof taalgebruik.”

In hoeverre verschilt jullie aanpak ten opzichte van lessen op christelijke scholen?
“Op christelijke scholen koppelen we respectvol taalgebruik directer met wat er in de Bijbel staat. Daar maken we dan ook regelmatig gebruik van termen als ‘in de Bijbel staat’ of ‘God zegt’. Op een openbare school kiezen we uiteraard andere bewoordingen. Dat vraagt om een creatieve aanpak.

Hoe waardevol de naam van God of Jezus is voor gelovigen maken we bijvoorbeeld duidelijk door te vertellen over een prachtig schilderij. Vraag je eens af hoe de maker van het schilderij zich voelt als iemand zijn mooie werk bekrast. Die lijn trekken we door naar wat een vloek doet met een gelovige. Het zorgt voor een kras op zijn of haar hart. Op een openbare school kunnen metaforen en voorbeelden handig zijn om die boodschap over te brengen.

"Hoe waardevol de naam van God of Jezus is voor gelovigen maken we bijvoorbeeld duidelijk door te vertellen over een prachtig schilderij."

Om het gewicht van woorden duidelijk te maken vragen we leerlingen ook wel eens om een aantal knikkers in een ijsbakje te doen. Een woord als ‘tafel’ krijgt nauwelijks knikkers in tegenstelling tot een woord als ‘syndroom van Down’. Als de naam ‘Jezus’ valt wordt daar op een christelijke school uiteraard meer waarde aan gehecht dan op een openbare school. Desondanks zijn er daar ook leerlingen die dan een aantal knikkers in een bakje doen, omdat bijvoorbeeld hun oma of vader gelooft.

Bij vloeken en scheldwoorden wordt juist gebruik gemaakt van ‘zware’ thema’s zoals ziektes of godsdienst. Maar deze woorden worden dan zonder respect uitgesproken. Om dat duidelijk te maken, haal ik de knikkers vervolgens uit het bakje. Er wordt zomaar met een woord als ‘kanker’ of ‘Jezus’ gegooid. Het woord wordt uitgehold, niet serieus genomen en dan wordt het als pijnlijk, kwetsend ervaren. Eigenlijk is het gemeen, dat men zulke woorden gebruikt, om er zelf een bepaald voordeel – denk aan dreigen, stoer doen, opvallen - uit te willen halen.”

Jullie geven ook les op islamitische scholen. Hoe gaan jullie daar te werk?
“Tot op zekere hoogte kunnen we het belang van respectvol taalgebruik aan godsdienst refereren, omdat men daar een groot begrip van heiligheid heeft. Met de Koran beschikken moslims bijvoorbeeld over een heilig boek. Dat heiligheidsbesef is voor KlasseTaal een aanknopingspunt. Een verschil is dat het op islamitische scholen niet gebruikelijk is om afbeeldingen – bijvoorbeeld van Mozes en de Tien Geboden – te laten zien. Dat men op islamitische scholen ontzag heeft voor God, wil overigens niet zeggen dat daar niet wordt gevloekt. Ook daar zijn onze lessen hard nodig.”

Je spreekt regelmatig met niet-gelovigen/andersgelovigen over vloeken en respectvol taalgebruik. Heb je een handreiking voor christenen die op hun werk worden geconfronteerd met vloeken?
“Ik ben mij ervan bewust dat ik in dit opzicht gemakkelijk praten heb, omdat het op uitnodiging als taaldocent gemakkelijker is om het gesprek aan te gaan. Ik zou zeggen: probeer vriendelijk te blijven en wacht niet te lang om dit aan de kaak te stellen. Ik hoor regelmatig dat mensen respect hebben voor het geloof van anderen en daar in hun taalgebruik vervolgens ook rekening mee houden. Wees niet bang om dat gesprek aan te gaan!”

KlasseTaal is de onderwijsondersteunende organisatie van de Bond tegen vloeken. Lees hier meer over het werk van KlasseTaal.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Deze theoloog zet de tv niet uit bij een vloek

"Ik zet de tv zelf alleen uit als ik er misbruik mee ondersteun, zoals bij porno. Voor de rest geldt voor mij: kom maar op," zegt filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder in het Nederlands Dagblad."Tot nu toe heb ik vloeken buiten mijn films gehouden, omdat er best creatieve oplossingen zijn waarmee je de achterliggende woede (of nonchalance) toch kunt laten voelen. Maar als kijker zet ik de tv niet uit. Ik stoot mijn vrienden ook niet af omdat ze er zo af en toe een ‘Jezus!’ uitfloepen. Ik vind het wel verrot. Omdat het gaa...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
Vakanties
Hier adverteren?

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Hoe Trinity bevriend raakte met monniken en zusters

In deze uitzending van Hour of Power is Elbert Smelt, de zanger van Trinity in gesprek met Jan van den Bosch. Hij verkeert in bijzonder gezelschap, namelijk zuster Greta en zuster Annelies van ‘De Zusters Moeder van Vrede’.Ze hebben een bijzondere vriendschap met elkaar en delen dezelfde passie voor God. Ze ontmoetten elkaar bij een optreden van Trinity in Vlaanderen. Zuster Greta: "Dat was de eerste keer dat we ze spraken. Ik vond het heel bijzonder dat ze tijdens de pauze contact maakten met de mensen die kwame...
CIP+

Als gescheiden en single predikant is het niet altijd even gemakkelijk

Predikant Rebecca Onderstal is gescheiden van haar man. Ze heeft een boek geschreven, Mooi niet alleen over hoe het is om single te zijn. In de videoserie van CIP.nl gaat ze daarover in gesprek met Rik Bokelman. In deel 1 vertelt ze over haar echtscheiding. En ze vertelt waar ze tegenaan loopt als single. “Het is een mysterie waarom twee mensen niet met elkaar verder kunnen.” De predikant was 12,5 jaar getrouwd en heeft drie kinderen gekregen. “Ik woonde in een prachtig huis, in een pastorie van de kerk. Da...