vader en zoon

God

15 januari 2018 door Albert van der Heide

De ware leer bestaat niet!

Met een huwelijk van meer dan twintig jaar en als vader van vier lieve zoons, besef ik inmiddels dat de ware leer niet bestaat. Als u het geduld heeft mij hieronder even in mijn denken te volgen, dan zal ik proberen uit te leggen wat ik daarmee bedoel.

God is Vader en heeft zich in Jezus Christus geopenbaard (Johannes 14:5-9a).  Hij heeft ons de Heilige Geest gegeven (Johannes 15:26) die neemt het uit Jezus en verkondigt het ons en leidt ons zo in de waarheid (Johannes 16:13-15). Daarnaast hebben we de Bijbel, het Woord van God. Dat Woord van God, wordt door God zelf omschreven als een dode letter. Het heeft alleen maar kracht als de Heilige Geest het levend maakt.

Ofwel bij alles wat we over God willen leren kennen of begrijpen is er een persoon betrokken. Nergens is er een abstracte waarheid die los van of buiten een persoon kan worden begrepen (Kolossenzen 1:16-17). Als we iets willen begrijpen vanuit openbaring is er dus altijd de noodzaak van relatie. Een relatie met een drie-enig God. Deze relatie kan volgens het Woord worden aangegaan door ons te verbinden aan de Zoon, Jezus (Johannes 14:6). Alleen in Hem en door Hem kunnen we de Vader leren kennen. En de Heilige Geest die, een is met de Vader en de Zoon. Sterker nog, deze drie-eenheid wil woning in ons maken en wij mogen in Hem zijn (Johannes ­17:22-23).

Stop met zoeken en streven naar een ware leer. Het brengt alleen maar hoogmoed, verdeeldheid en ongezeggelijkheid.

Het gaat dus om openbaring door relatie. Wij leren de Schrift begrijpen vanuit onze relatie met de Heilige Geest. We leren de Vader kennen vanuit onze relatie met Jezus. We leren Jezus kennen door openbaring en gemeenschap met de Heilige Geest die ons helpt Hem te vertrouwen. Alle inzichten, openbaringen, theologie en schriftuitleg heeft dus relatie nodig als basis. Als U dus afgaat op wat God een ander openbaart, maakt U dus eigenlijk gebruik van de relatie van een ander om meer te gaan begrijpen van Degene met wie u zelf een relatie heeft. Dat is niet erg, maar het uiteindelijke doel is om zelf een relatie op te bouwen. Dat moet ook altijd het doel zijn van iedereen door wie u zich laat onderwijzen (Hebreeën 5:11-12). Iedere gezonde voorganger, leider of vriend(in) zal inzichten delen, maar u daarna altijd terugwijzen naar uw persoonlijke relatie met de Heilige Geest. Dat maakt u ook veel minder kwetsbaar voor menselijke interpretatie en falen (1 Johannes 2:27).

Relatie maakt alle waarheid in zekere zin relatief. Mijn vier zoons kennen mij goed. Toch zal de oudste die mij al bijna twintig jaar kent mij ‘beter’ kennen dan de jongste van 10 jaar. Dat is logisch want hij kent me langer en heeft meer ervaringen opgedaan met mij. Daarnaast leest de oudste alles wat ik schrijf en de jongste nog niet.

Stel je voor dat ze met zijn vieren bij elkaar zijn en ze vragen zich af of ik een computer kan repareren. Dan kunnen er zomaar vier verschillende antwoorden komen. Allemaal gebaseerd op hun kennis en ervaringen met dezelfde vader. Die van 10 zal zondermeer in groot geloof zeggen dat ik het sowieso kan. Papa kan immers alles. En misschien wordt 'ie nog wel boos op de middelste. De middelste bedenkt zich namelijk hoe complex computers zijn. Als hij het allemaal al nauwelijks kan overzien hoe zou die ‘ouwe’ het dan moeten kunnen repareren? De ander zegt dat papa wel een boek heeft geschreven over repareren van computers, maar dat is al oud en alles is inmiddels veranderd. De oudste echter zal de kans groot achten dat papa het wel kan maken, hij heeft hem al zoveel zien repareren. En hij zal zeggen tegen zijn broers dat als papa het niet kan maken hij gewoon voor een andere oplossing zorgt. Alle openbaring en geloof van deze jongens is dus gebaseerd op hun eigen ervaringen.

Vier verschillende zoons, van een en dezelfde moeder en vader. Maar toch zijn ze allemaal verschillend.

Er is nog een andere kant van relatie. Een vader weet wat het beste is voor wie op welk moment. Vier verschillende zoons, van een en dezelfde moeder en vader. Maar toch zijn ze allemaal verschillend. En waar ik de een op z’n 17e zonder problemen naar Amerika zou laten gaan, zou het bij een ander kunnen dat me dat helemaal niet zo verstandig lijkt.

Het allermooiste is dat je als vanzelf gaat lijken op datgene waar je een relatie mee hebt. Zo ben ik steeds meer eigenschappen van mijn vrouw gaan spiegelen en dat heeft mij mooier gemaakt. Zo ben ik ook steeds meer eigenschappen gaan weerspiegelen van Vader, Zoon en Heilige Geest (2 Korinthe 3:18). En dat heeft me nog veel mooier gemaakt.

De ware leer bestaat niet. Stop met zoeken en streven naar een ware leer. Het brengt alleen maar hoogmoed, verdeeldheid en ongezeggelijkheid. En zoek Hem, die de Waarheid is. Het streven naar een ware leer doet je verdrinken in regels, uitzonderingen en onmogelijkheden. Het zoeken naar een ware leer creëert lege godsdienst en religie. De waarheid is geen abstractie wat je kan onderzoeken, proefjes mee kan doen of in cijfers of formules vast kan leggen. De ware leer bestaat niet. De Waarheid is een persoon. Ga op zoek naar Hem, zoek Hem in de schriften, zoek Hem in de stilte, zoek Hem in de geest, zoek Hem in de natuur, zoek Hem in Zijn lichaam, de gemeente. De ware leer is een persoon, die er zo naar verlangt zich met je te verbinden. De Waarheid is een persoon, die jou liefheeft, die geduld heeft en bewogen is met jou. De ware leer is liefde, liefde zo groot dat het elke fout wil vergeven, al is 'ie nog zo dom, onbijbels of vulgair.

De waarheid is een boom van leven, waar je nog steeds vrij van mag eten (Lukas 22:19) en zal je altijd willen weerhouden om te eten van de boom van kennis van goed en kwaad (Kolossenzen 2:20-23). Geef al je controle, houvast, regels en wetten aan hem en ontvang daarvoor terug vrede, rust en blijdschap en Zijn liefde die zo'n overvloedige bewogenheid in je zal bewerken dat het veroordeling zal veranderen in aanvaarding, verschillen in eenheid, afkeer in omhelzing.

Heb je een vraag of opmerking voor Albert? Bezoek hier zijn Facebookpagina.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Waarom is Nederland steeds onchristelijker geworden?

'Wat is nu precies er de oorzaak van dat Nederland steeds onchristelijker wordt, dat bijna niemand meer gelooft? Wat zegt de Bijbel hierover?,' wil een vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Dhr. M. M. van Winkelen, scriba van de gereformeerde gemeente in Den Haag, geeft antwoord. Van Winkelen: "Het is indringend om te zeggen, maar veel mensen in ons land zijn langzamerhand of heel abrupt losgeraakt van de kerk en het christelijk geloof. Dat is de eerste reden die ik noem. Dit is een proces dat decenni...

Koopzondagenruzie leidt tot beslaglegging op pand fietsenzaak

De Vereniging van Eigenaren (VVE) van winkelcentrum Paddepoel in Groningen heeft beslag gelegd op het pand van Paddepoel Fietsen, laat RTV Noord weten.Begin dit jaar werd bekend dat de fietsenmaker 22.000 euro boete moet betalen, omdat hij weigerde om op koopzondagen open te gaan. Met de bijkomende kosten staat dat bedrag op ruim 31.000 euro aan niet-betaalde contributie en boetes voor het dichtblijven op koopavond. Paddepoel Fietsen heeft op advies van zijn advocaat voorlopig niet betaald. In plaats daarvan heeft de onde...
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Tijs van den Brink begrijpt 'irritante' krantenkoppen over 'evangelisch' leider

‘Evangelisch leider moet jaar de cel in voor seks met patiënte’ en ‘Celstraf voor evangelist zorgboerderij Meerkerk’. Deze krantenkoppen zorgden bij EO-presentator Tijs van den Brink in eerste instantie voor gefronste wenkbrauwen, schrijft hij in een column voor EO Visie.Aaldert van E., voormalig leider van het evangelische zorgcentrum Hoeve Jedidja in Meerkerk, is onlangs veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De oprichter van twee evangelische zorginstellingen ple...

Vader schrikt van Jodenhaat in Belgisch aardrijkskundeboek

Een vader, wiens 15-jarige zoon school loopt aan het Atheneum Jan Fevijn in Assebroek (Brugge), contacteerde Joods Actueel over de lessen Aardrijkskunde in de klas van zijn zoon. Bij het luik Israël-Palestina staat niet alleen een opmerkelijk haatzaaiende cartoon, de informatie daarin blijkt ook nog eens onjuist te zijn, meldt de Belgische tak van Joods Actueel.“Ik ben gechoqueerd door dergelijke antisemitische cartoon die regelrecht uit het propagandaboek van Joseph Goebbels komt”, aldus de verontruste ouder die va...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Christelijk gezin vreest uitzetting naar Pakistan en duikt onder

Het Pakistaanse en christelijke gezin Javed uit Veessen is na de uitzetting van de familie Israël in Epe, in een andere regio ondergedoken. Het is zes weken verwijderd van de datum dat in Nederland asiel kan worden aangevraagd, schrijft Veluweland.nl. Het gezin bestaat uit ouders en twee dochters van 6 en 15 jaar oud. Hun situatie doet sterk denken aan de onlangs uit Nederland geplaatste familie Israël. Dit Pakistaanse gezin is vorige week ondanks felle kritiek toch uitgezet naar Polen. Ze vluchtten in 2016 van Pakistan naar Pole...

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...
CIP+

Drie drijvende krachten in onze maatschappij (en in de kerk)

Op 21 februari jl. overleed de Amerikaanse evangelist Billy Graham, 99 jaar oud. Ik herinner me als jochie hoe hij in 1955 (hij was toen nog geen 37!) een meerdaagse campagne (een crusade heette dat) hield in De Kuip in Rotterdam. Mijn ouders hebben toen een van die bijeenkomsten meegemaakt; mijn vader (ook nog geen 40) schreef erover: ‘… Op afstand gewuifd naar de families Bruijn Sr. [J.A.] en Jr. [D.J., oftewel Jan Bruijn, het latere EO-bestuurslid]. Prachtig weer. Windstil. En muisstil tijdens de toespraak. Sublieme vertal...

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is vandaag overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...

Ds. P. Nobel aan de slag in hervormd Garderen

Ds. P. Nobel vertrekt binnenkort naar Garderen. De hervormde gemeente is vacant omdat ds. A. Visser vorig jaar door de GZB is benoemd als zendingswerker voor Zimbabwe. Hij werkt daar als theologisch docent voor de Reformed Church of Zimbabwe (RCZ). Nobel staat sinds 2013 in Monster op de kansel. Ook de protestantse gemeente in Roosendaal verwelkomt een nieuwe voorganger. Ds. A. H. van den Bor heeft het beroep aanvaard. De gemeente uit Noord-Brabant was sinds 2016 op zoek naar een gemeentepredikant omdat ...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Otto de Bruijne vertelt wat hij leerde van Openbaring

Jorieke was onlangs in het atelier van kunstenaar Otto de Bruijne om met hem te praten over zijn kunstwerk over het Bijbelboek Openbaring. Bij Groot Nieuws Radio besprak de spreker onder meer wat hij van Openbaring heeft geleerd. Vooral het schilderen van 'De schare die niemand tellen kan' emotioneert Otto. "Ik schilderde voor iedere persoon in die menigte een bobbeltje. Denk eens aan al die kinderen in Aleppo, of noem maar een brandhaard waar mensen onder vuur liggen. Al die kleine bobbeltjes zijn mensen. Jij bent er ook eentje van,"...

SGP Staphorst weigert verkiezingsdebat in uitgaanscentrum

De SGP in Staphorst komt donderdagavond niet naar uitgaanscentrum Kisteman om daar aan een verkiezingsdebat mee te doen. De partij kan zich niet vinden in de locatie, laat RTV Oost weten. Zalencentrum Spoorzicht, het gemeentehuis of een school: dat waren voor de SGP allemaal prima locaties geweest. Maar een complex waar in het weekend tot diep in de nacht wordt gefeest met daarbij nogal wat alcohol, dat vindt de SGP geen geschikte plek voor een debat. Lijsttrekker Alwin Mussche van de ChristenUnie heeft geen begrip voor...
CIP+

Wanneer het tijd wordt om de uitgang van je kerk te zoeken

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er veel controle is en manipulatie? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: wees op je hoede voor manipulatie.  Manipulatie vindt overal plaats. In je werk, thuis, in je kerk. Er zijn altijd mensen die je een bepaalde kant op willen duwen. De vraag is wanneer dat uit de hand loopt. Johan: "Kijk eens naar je kerk en vraag jezelf af: 'Hoe ik me...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher