Aboutaleb

Nieuws

11 januari 2018 door Rik Bokelman

Aboutaleb: 'Ook onder christenen heb je salafisten'

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam neemt zijn omstreden opmerkingen over salafisme niet terug. Dat bleek donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad, meldt NOS. Aboutaleb raakte in opspraak na een interview waarin hij vertelde dat elke moslim een beetje salafist is, waaronder hijzelf. En dat is opvallend, omdat salafisme normaal wordt geassocieerd met een extreem-fundamentalistische opvatting van het geloof. 

Partijen als Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD vinden dat Aboutaleb zich niet niet zo positief had moeten uitlaten over het salafisme. De burgemeester overleefde donderdag in debat daarover een motie van treurnis.

Aboutaleb legde zijn uitspraak uit en plaatste zijn gedane uitspraken in meer context. "Inhoudelijk is er geen woord mis," zei hij. 

"Salafisten vind je ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. Salaf is voorganger, en een salafist is iemand die op zijn voorganger, Mohammed of Christus, wil lijken. In alle religies kom je dat tegen."

Aboutaleb is verder tegenstander van het verbieden van salafisme, zo zei hij donderdag. "Als er in de kring van salafisten mensen zijn die de overtuiging hebben om geweld in te zetten tegen anderen, dan ligt daar de grens. Dat is een overzichtelijke groep, die moet je opsporen en isoleren."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher