anti rape

Nieuws

11 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

Christelijke activisten protesteren tegen vrijlating van een man die honderd vrouwen heeft verkracht

Vrouwelijke politici en christelijke activisten protesteren in Groot-Brittannië tegen de vrijlating van de veroordeelde verkrachter John Worboys.

Worboys, een zestigjarige zwarte taxichauffeur, is onlangs vrijgelaten, nadat hij acht jaar in gevangenis zat voor de aanranding van twaalf vrouwen. Hij liet weten dat hij ‘God had gevonden’ en vergeven was voor zijn misdaden. Hoewel Worboys werd veroordeeld voor het plegen van twaalf zedenmisdrijven, wordt algemeen aangenomen dat hij tussen 2002 en 2008 meer dan honderd vrouwen in Londen heeft verkracht en aangerand.

In een interview met The Daily Star Sunday, vertelde een bron vanuit de gevangenis, dat Worboys tot geloof kwam tijdens het bijwonen van diensten van de Church of England. In die tijd zat hij in een streng bewaakte gevangenis van Wakefield, West Yorks.

Worboys las elke dag in zijn Bijbel. “Een cynisch persoon zou kunnen zeggen dat hij dit heeft gedaan, om voorwaardelijke vrijlating te kunnen krijgen. Hij toont wroeging, erkent zijn schuld en voldoet aan de vereisten voor voorwaardelijke vrijlating,” schreef de Britse krant.

Gavin Drake, een christelijke man wiens inmiddels overleden vrouw een slachtoffer van verkrachting was, zei dat zijn vrouw ‘met afschuw vervuld’ zou zijn vanwege de vrijlating van Worboys. “Zij was iemand die voorstander was van vergeving, maar tegelijkertijd ook van rechtvaardigheid,” zei Drake. “Dat was niet met elkaar in strijd, maar twee kanten van dezelfde medaille.”

Drake, nu zelf activist, is van mening dat het vrijlaten van Worboys na slechts acht jaar gevangenisstraf, voor zoveel gruwelijke misdrijven, onrechtvaardig is. “Een man die is veroordeeld voor de misdrijven waar deze man voor veroordeeld was, zou veel langer dan tien jaar de gevangenis in moeten. Ook voor de bescherming van vrouwen,” volgens Drake.

De woordvoerder van de Prison Service, Nick Hardwick, verontschuldigt zich voor het feit dat hij Worboys slachtoffers zijn niet heeft ingelicht over zijn vrijlating. “We erkennen dat we te maken hebben met een aantal zeer gevaarlijk mensen. We zullen en kunnen hen niet vrijlaten tot we het vertrouwen hebben dat het veilig is om te doen,” zei hij. “Maar uiteindelijk is het geen exacte wetenschap,” voegde hij eraan toe. “We kijken naar een hele reeks bewijzen. Wat er gebeurde tijdens de misdaden, de uitspraken van rechters, het programma dat een gevangene heeft gevolgd, het werk dat hij heeft gedaan en verslagen van mensen die de gevangene goed kennen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher