Arie van der Veer

Arie van der Veer: "Laat je voorganger het werk niet alleen doen"

11-01-2018 door Jeffrey Schipper

"Ik beken dat we als dominees in de kerk vaak wel meer aandacht hebben voor wat in de gemeente zich afspeelt dan in de wereld. De wereld komt er ook in mijn gebeden soms bekaaid vanaf," schrijft ds. Arie van der Veer op zijn Facebookpagina naar aanleiding van een interview met collega Jan Martijn Abrahamse in het Nederlands Dagblad.

Van der Veer citeert Abrahamse: ‘De dominees moeten meer de wereld in’. "Een punt kan wel zijn of de voorgangers de vragen die in de samenleving leven, in hun preken wel voldoende aan de orde stellen," licht de EO-presentator toe. "Maar dat kan ook allerlei oorzaken hebben. Alle antwoorden heb je als dominee ook niet op zak. Gemeenteleden kunnen ook toegerust worden om zelf antwoorden te kunnen geven. Menigeen heeft meer ervaring met de wereld dan de voorganger.

Ik beken ook dat we in de kerk vaak wel meer aandacht hebben voor wat in de gemeente zich afspeelt dan in de wereld. De wereld komt er ook in mijn gebeden soms bekaaid vanaf. Niet omdat ik dat niet wil. Maar er is zoveel... Wij proberen dat te voorkomen door met meerderen te bidden. In de nieuwjaarsdienst kenden we zo drie gebedsrondes: voor de gemeente, de kerk en de wereld. Gemeenteleden namen daar vrijmoedig aan deel.

Ook is er steeds meer aandacht voor samenkomsten en acties door de week. (...) Het blijft een worsteling om een zoutend zout te zijn en een lichtend licht. Zoiets kun je alleen samen. Daar heeft de promovendus helemaal gelijk in. Laat je voorganger het werk niet alleen doen. En dat betreft veel meer dan het houden van een preek."

Lees hier het volledige commentaar van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Arie van der Veer: "Laat je voorganger het werk niet alleen doen"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!