cidi

Nieuws

10 januari 2018 door Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI)

Nederland heeft zorgen kenbaar gemaakt aan de VS over ambassadeverhuizing

De Nederlandse regering heeft haar zorgen kenbaar gemaakt aan de VS over haar besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de ambassade daarnaartoe te verhuizen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen gesteld door SP-Kamerlid Sadet Karabulut, schrijft Centrum voor Documentatie en Informatie (CIDI).

Op 6 december hield de Amerikaanse president Donald Trump een toespraak waarin hij Jeruzalem als hoofdstad van de staat Israël erkent en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar de Israëlische hoofdstad aankondigt.

Diezelfde dag nog plaatste minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra een bericht op Twitter waarin hij Trumps besluit “onverstandig en contraproductief” noemt. Dit Nederlandse standpunt is in lijn met EU-beleid. De Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini haastte zich om na de toespraak van de Amerikaanse president deze zo snel mogelijk te veroordelen.

Naar aanleiding van het Amerikaanse besluit diende SP-Kamerlid Sadet Barakulut de volgende dag Kamervragen in. Uit antwoord op deze vragen blijkt dat Nederland haar zorgen aan de VS kenbaar heeft gemaakt over het Jeruzalembesluit.

Nederland heeft de zorgen kenbaar gemaakt aan de VS, onder meer bij de lunch met Secretary of State Tillerson tijdens de ministeriële bijeenkomst van de NAVO en in hoog ambtelijk contact met de Amerikaanse autoriteiten.

Zo valt te lezen in de antwoorden van minister Zijlstra. Het is onbekend wat de Amerikaanse reactie is op deze Nederlandse zorgen. In aanloop naar de stemming over een VN-resolutie die Trumps Jeruzalembesluit veroordeelt, lieten president Trump en ambassadeur Haley weten te oeverwegen om de steun aan voorstemmers te verminderen. Nederland stemde voor de resolutie.

In antwoord op de vragen van Karabulut laat Zijlstra ook weten dat Nederland haar ambassade haar ambassade naar Jeruzalem alleen zal terugverhuizen zodra “er een alomvattend vredesakkoord ligt met een oplossing voor Jeruzalem, inclusief duidelijkheid over de grenzen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher