Ds. M. Karens

God

10 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. M. Karens met emeritaat: "De Heere wees de weg"

Op woensdag 10 januari gaat ds. M. Karens, predikant te Werkendam, met emeritaat. Werkendam, de enige gemeente die hij in zijn loopbaan als predikant diende, wordt na ruim 23 jaar vacant, schrijft GerGeminfo.nl. In het Reformatorisch Dagblad blikt de 71-jarige dominee terug op het domineesbestaan. "De Heere had gesproken door de boodschap aan Gideon uit Richteren 6:14: 'Ga heen in deze uw kracht.'"

Karens geeft toe dat hij in eerste instantie veel moeite had met zijn die opdracht. "Als ik op een bruiloft een gedichtje moest opzeggen, werd ik al rood en had ik een droge mond. Ik moet tot mijn schande zeggen dat ik de Heere lang heb tegengewerkt. Er was liefde in mijn hart tot Zijn dienst. Maar ik zag zo tegen het ambt van predikant op en zag bij mijzelf zo veel onbekwaamheid." Onder een preek van ds. R. Boogaard klonk de boodschap die Karens alles ontnam om nog langer "dwars te liggen."

De predikant was nog maar nauwelijks drie jaar aan Werkendam verbonden toen al direct vele beroepsbrieven bij de pastorie werden bezorgd. In de loop van de jaren zouden het er bijna 250 (247) worden, maakt GerGeminfo.nl duidelijk. Maar geen van die uitgebrachte beroepen werd - ondanks zijn standpunt dat een dominee niet te lang in één gemeente moest blijven - door ds. Karens aangenomen. Hij bleef zijn hele ambtelijke periode in Werkendam, het dorp van de binnenvaartschippers. In de periode dat hij in Werkendam predikant was maakte de gemeente een behoorlijke groei door. Van ruim 1200 naar bijna 1800 anno 2017.

Na zijn emeritaat hoopt de predikant zich in het Zeeuwse Middelburg te vestigen. "Emeritus. Dat wil letterlijk zeggen: uitgediend! Een uitgediende Romeinse soldaat droeg die naam. We hopen als een uitgediende strijder nog een poosje het Evangelie te mogen verkondigen vooral in het Zeeuwse land. En we zien vandaar uit naar de vruchten (meerdere!) van het onder u en jullie gestrooide zaad. ‘En een ander deel viel in de goede aarde en gaf vrucht, het een honderd-, het ander zestig- en het ander dertigvoud'," aldus Karens verwijzend naar Mattheüs 13:9.

Lees hier meer op de website van GerGeminfo.nl.

Foto: GerGeminfo.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher