jeruzalem

Nieuws

10 januari 2018 door Israël Today

Groot-Brittannië: Israël zal Jeruzalem moeten 'delen'

Toen de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand Jeruzalem officieel erkende als de hoofdstad van Israël, was hij er heel voorzichtig mee om de woorden 'verenigd' of 'onverdeeld' niet te gebruiken, aangezien Israël benadrukt dat de stad ongedeeld moet blijven. Nu zegt Groot-Brittannië dat Israël uiteindelijk Jeruzalem zou moeten ‘delen’ met de Palestijnse autoriteit, die de oostelijke helft van de Heilige Stad als hoofdstad opeist, schrijft Israël Today.

Maandag herhaalde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson "dat het Verenigd Koninkrijk het Palestijnse volk en de tweestatenoplossing blijft steunen, dat hernieuwde vredesonderhandelingen dringend noodzakelijk zijn, en dat het Verenigd Koninkrijk een duidelijk en blijvend standpunt zal innemen over de status van Jeruzalem. Die moet worden bepaald in door onderhandelingen bereikte overeenkomst tussen de Israëli's en de Palestijnen."

"Jeruzalem zou uiteindelijk de gemeenschappelijke hoofdstad van de Israëlische en Palestijnse Staten moeten zijn," aldus de Britse topdiplomaat.

Maar degenen die aandringen op een dergelijk compromis-resultaat houden er volgens Israël Today geen rekening mee, dat de overgrote meerderheid van de Israëli's het idee verwerpen dat Jeruzalem ooit weer wordt verdeeld, en dat de meeste Palestijnen ontkennen dat het Joodse volk enige historie in de stad heeft en daarom ook de stad opeisen. Om nog maar te zwijgen over de verdeling van Jeruzalem tussen 1948 en 1967, en dat de situatie een nachtmerrie voor de bewoners was.

Lees ook: Het Jeruzalembesluit van Donald Trump en Het gaat niet om Jeruzalem!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher