Ruud Kraan

God

10 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Open Doors-directeur: “Gat tussen Noord-Korea en de rest wordt kleiner”

“Het is duidelijk dat christenvervolging wereldwijd blijft toenemen. Het gat Noord-Korea en de rest wordt steeds kleiner. Niet omdat het daar beter gaat, maar omdat geweld tegen christenen elders toeneemt,” zegt Ruud Kraan, directeur van Open Doors, naar aanleiding van de kersverse Ranglijst Christenvervolging. CIP.nl sprak met Kraan naar aanleiding van de nieuwe ranglijst.

Wat viel je allereerst op toen je met de ranglijst werd geconfronteerd?
“Dat het gat tussen Noord-Korea en de rest – waaronder Afghanistan en Pakistan – steeds kleiner wordt,” antwoordt de directeur. Afghanistan staat op plaats 2 van de ranglijst en scoort bijna evenveel punten als Noord-Korea. “Verder vallen mij de regio’s op waar het hindoeïsme en boeddhisme groot zijn. Daar is duidelijk sprake van een toenemend religieus nationalisme.”

"Het gat Noord-Korea en de rest wordt steeds kleiner. Niet omdat het daar beter gaat, maar omdat geweld tegen christenen elders toeneemt."

Christenen in India, Nepal, Sri Lanka, Bhutan en Myanmar hebben dagelijks te maken met geweld en onderdrukking. “Ik denk dat veel mensen vredelievende associaties hebben bij deze landen,” voegt Kraan toe. “Dat beeld is de laatste jaren duidelijk aan het veranderen. Ik herinner mij mijn bezoek aan Myanmar. Daar kreeg ik uit eerste hand te horen hoe sommige boeddhisten andersgelovigen behandelen. Denk aan de Rohingya’s die massaal op de vlucht slaan. Ik sprak een voorganger bij wie door boeddhistische monniken een poging was gedaan om hem te vergiftigen.”

Een opvallende stijger is India. Hoe is dat te verklaren en hoe komt christenvervolging daar tot uiting?
“Sinds president Modi in 2014 met zijn hindoeïstische Bharatiya Janata Partij (BJP) aan de macht is, is het hindoeïstisch extremisme duidelijk toegenomen. Iemand uit de regeringskringen van Modi heeft zelfs hardop uitgesproken dat India eind 2021 voor 100 % een hindoeland moet zijn. Dat is nogal een uitdaging in een land met zo’n 200 miljoen moslims en ongeveer 64 miljoen christenen. In India is het aantal geweldsincidenten fors toegenomen. Meer dan 600 incidenten werden gemeld, maar het werkelijke aantal ligt vele malen hoger. Duizenden christenen zijn aangevallen in huizen en kerken.

Christenen in prominente posities, zoals voorganger, hebben het zwaar. Sommigen worden gemarteld, kaalgeschoren en op een ezel door een dorp gereden. De ultieme vernedering!”

Eén van de nieuwkomers is op de ranglijst is Nepal. Hoe is dat te verklaren?
“In het land is een sterke groei van religieus nationalisme, afkomstig uit buurland India. Zo is het bekend dat vertegenwoordigers van de Indiase overheid naar Nepal trekken om het religieus extremisme aan te wakkeren.” Nepal stond elf jaar geleden op de ranglijst en komt dit jaar opnieuw binnen op plaats 25.

"Ik sprak een voorganger bij wie door boeddhistische monniken een poging was gedaan om hem te vergiftigen."

Een paar jaar geleden spraken we elkaar over de kans op toenemende christenvervolging in Europa. Hebben jullie daar ook aandacht aan besteed?
“Als Open Doors houden we dat sterk in de gaten, maar op dit gebied zijn er geen grote ontwikkelingen te melden. Overigens gaan we ons hier de komende tijd meer in verdiepen. Zo doen we onderzoek naar de invloed van de toenemende seculiere intolerantie. Daar maken we ons zorgen over. Buiten ons continent zien we veel vervolging vanuit religies. In Europa zet het secularisme alsmaar door waarbij de achterliggende gedachte is dat religie moet worden teruggedrongen tot achter de voordeur.”

Gelukkig constateer je ook een aantal lichtpunten. Waar gaat het beter met christenen?
“Syrië is buiten de top 10 terechtgekomen, omdat er sprake is van minder geweldincidenten tegen christenen. In sommige delen van het land is de oorlog grotendeels voorbij. Ook is de invloed van terreurgroep IS voor een groot deel aan banden gelegd. Dat neemt niet weg dat christenen buiten de grote steden in Syrië nog altijd grote risico’s lopen.

Ook in buurland Irak verbetert de situatie voor christenen. Vorig jaar heb ik daar met eigen ogen mogen zien dat steeds meer geloofsgenoten het aandurven om terug te keren naar hun dorp of stad. Sinds IS wordt teruggedrongen durven steeds meer gelovigen het langzaam maar zeker aan om hun positie weer in te nemen. Maar de bodem blijft dun. In het Westen hangen wij veel op aan IS, maar Iraakse christenen weten heel goed dat hun gedachtegoed niet is verdwenen.”

Foto: Open Doors

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher