Hindoeïsme

Nieuws

10 januari 2018 door Open Doors

Ranglijst Christenvervolging: drie opvallende trends

Open Doors presenteert vandaag de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging. Opvallend is dat het hindoeïsme en het boeddhisme in negatieve zin met een opmars bezig zijn in Azië. Open Doors zet drie trends op een rijtje.

1. Religieus nationalisme overstroomt Azië
Het hindoeïsme en het boeddhisme zijn met een opmars bezig in Azië. ‘Een Indiër is een hindoe’ en ‘Een inwoner van Sri Lanka is een boeddhist’. Deze religies hebben een vredige reputatie in het westen, maar dat is niet de ervaring van christenen in Azië. Dit religieus nationalisme wordt bevorderd doordat politieke partijen met dit gedachtengoed aan de macht zijn gekomen.

India steeg in vijf jaar tijd 17 plaatsen op de ranglijst. De bron van de christenvervolging is de groeiende Hindutva-beweging, een nationalistisch verlangen om van India een hindoeïstisch land te maken. Christenen hebben te maken met sociale uitsluiting, verdrijving uit hun huizen en dorpen, gevangenschap, bedreigingen, mishandeling en soms moord.

Radicale hindoes gebruiken een vijf-stappen-plan om christenen terug te halen naar het hindoeïsme. Als eerste wordt de pastor van de kerk weggejaagd. Daarna verhinderen radicale hindoes dat christenen deelnemen aan de gemeenschap. Ze mogen niet voor de overheid werken, geen water putten en geen boodschappen kopen in de winkels of met buren praten. Als derde neemt het fysieke geweld toe. Als vierde stap komt een hindoepriester om christenen te onderwijzen dat ze als hindoe geboren zijn en dat ze ‘thuis moeten komen’ in het hindoeïsme. Als laatste worden christenen meegesleurd naar hindoetempels en moeten buigen voor hindoegoden en religieuze teksten opzeggen. Vaak worden ze ‘gereinigd’ door ze te besmeuren met uitwerpselen van koeien.

Nepal volgt in de voetstappen van haar ‘grote broer’. De situatie van christenen is zeer verslechterd in het afgelopen jaar. Radicale hindoes zijn veel actiever geworden. Overheidsbeambten, hindoeleiders, politieke partijen, familie en de gemeenschap hebben de druk op christenen opgevoerd. Het aantal geweldsincidenten groeide en er waren aanvallen op kerken, arrestaties, gevangenschap en tientallen mishandelingen. Ook ontvluchtten christenen hun huizen en dorpen na bedreigingen. En het ziet ernaar uit dat 2018 er nog slechter uitziet voor de Nepalese kerk.

Boeddhistische wereld
In de boeddhistische wereld is een gelijksoortige trend te zien. Maar vervolging van de kerk in Sri Lanka, Bhutan en Myanmar is verschillend en meer subtiel. De landen staan respectievelijk op de plaatsen 44, 33 en 24. Er zijn weinig christelijke scholen in deze landen. Gedurende de dag moeten kinderen uit christelijke gezinnen leven als boeddhisten. Ook zijn er gewoontes, net als in hindoeïstische landen, dat er geen christenen in dorpen mogen wonen. Christenen die geen geld geven aan monniken, weigeren bij te dragen aan de renovatie van tempels en niet meedoen met boeddhistische festivals, worden mishandeld, gedwongen om toch geld te geven of bedreigd met verbanning. In deze landen worden niet alleen christenen vervolgd. Ook andere minderheden, bijvoorbeeld moslims, hebben te maken met onderdrukking en geweld. Christenen onder de minderheden worden om twee redenen vervolgd, ze horen bij de minderheid en ze zijn christen.

2. IS is verslagen, maar de beweging groeit
IS is verslagen en bijna verdreven uit Irak en Syrië, maar dat betekent niet dat hun gedachtengoed is verdwenen. In Egypte is de Islamitische Staat vastberaden om christenen middels geweld te verdrijven en uit te roeien. Ook zijn ze actief in Azië waar veel moslims wonen. Behalve als overheden en maatschappijen de opkomst van terrorisme weten te voorkomen, is de kans groot dat IS vaste voet aan de grond krijgt in Azië. Dankzij internet en sociale media verspreiden IS-ideeën zich als virussen onder jongeren. Heel Azië was in shock door de overname van de stad Marawi in de Filipijnen. Radicaalislamitische strijders, die zich een afdeling van IS noemden, waren in staat een stad met 200.000 inwoners in te nemen. De strijd om de stad duurde 150 dagen. De eerste doelwitten in de stad waren een kerk en een christelijke school, en christenen werden afgezonderd, gedood of ontvoerd.

De vraag is waar de volgende aanslag zal plaatsvinden. Er waren verijdelde bomaanslagen in Bangladesh en Indonesië en gouverneur Ahok werd afgezet en gevangen gezet mede dankzij radicaal-islamitische partijen. In Bangladesh groeit IS ook en vooral jongeren voelen zich aangetrokken tot radicalisering. Meerdere incidenten zijn het bewijs van de aanwezigheid van IS, maar de overheid ontkent het bestaan van IS en al-Qaeda in het land. Een andere trend is dat het profiel van rekruten veranderd van gemarginaliseerde, arme en vergeten moslims, naar ook geschoolde professionals.

Een zorgwekkende trend is de invloed van Saudi-Arabië, Qatar en Iran in Afrika en Azië. Deze landen investeren flink in het opzetten van islamitische instituten, moskeeën en islamitische scholen om radicaal-islamitische ideologie te bevorderen. Deze trend is waarneembaar in sub-Sahara Afrika, de Malediven en Indonesië.

3. Positieve ontwikkelingen
Tanzania staat niet meer op de lijst, maar bungelt er net onder. Dit betekent nog steeds dat er een flinke mate van vervolging is. Het percentage moslims groeit en moslimjongeren zijn gevoelig voor radicale invloeden van bijv. al-Shabaab uit Somalië. Eind 2015 werd president Magufuli verkozen en zijn regering wil radicaal-islamitische groepen aanpakken. Vele leiders werden gearresteerd en anderen gingen ondergronds. Het geweld tegen christenen is flink afgenomen.

Syrië staat niet langer in de top-10. De daling komt door de afname van geweld tegen christenen en heeft te maken met het verslaan van IS.

In Irak keren bewoners van de Nineve-vlakte terug naar hun huizen. Na drie jaar ontvoering werd de kleine Christina herenigd met haar ouders. IS had haar uit de armen van haar moeder gerukt.

Wereldwijd groeit de ‘geheime kerk’. Vanwege veiligheidsredenen kan Open Doors hierover geen cijfers publiceren. De groei is zichtbaar in onder andere Noord-Korea, India, en veel islamitische- en boeddhistische landen.

Klik hier voor de volledige Ranglijst Christenvervolging.

Lees ook het interview met Open Doors-directeur Ruud Kraan: “Gat tussen Noord-Korea en de rest wordt kleiner”.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Terugkijken: Feike ter Velde over Billy Graham

'Geloof het niet als ze zeggen dat ik dood ben. Nee, ik leef... in het huis van mijn hemelse Vader.' Feike ter Velde citeert de woensdag overleden evangelist Billy Graham (99). "In dat geloof leefde hij, predikte hij en stierf hij," stelt de voormalig EO-presentator op zijn Facebookpagina. "Met grote waardering herinner ik mijn het interview dat ik voor de EO met hem mocht maken. Een onvergetelijke man!" In het Family7-programma Uitgelicht vertelt Ter Velde over de invloed en het leven van deze man. Bekijk het gesprek en klik hier vo...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

De Dordtse Leerregels na 400 jaar: Gods vaste belofte

"Het jongste belijdenisgeschrift dat behoort bij de drie Formulieren van enigheid, wordt veelal afgekort met DL. Er is alle reden om die letters te duiden als ‘Dordts loflied’. De Zoon van Gods liefde, de gekruisigde Christus, komt op de plaats waar ik verloren moest gaan," schrijft ds. J. J. ten Brinke in de Waarheidsvriend. "Voor velen lijkt de uitverkiezing een donkere wolk. Des te opvallender is het dat je in de Bijbel helemaal geen tobbers over de uitverkiezing tegenkomt. We ontmoeten wel zangers die een loflied zingen en ve...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting: