jeruzalem

Nieuws

09 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

Kerkleider uit Jeruzalem waarschuwt dat 'radicale kolonisten' christenen uit het 'Heilige land' verdrijven

De oudste kerkleider van Jeruzalem waarschuwt dat ‘radicale kolonisten’ de oude, religieuze status-quo in de heilige stad bedreigen, waardoor christenen in vrede kunnen leven, ondanks de politieke verdeeldheid die er heerst. Dit schrijft Christian Today.

De Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilos III, schreef gisteren in The Guardian een opiniërend artikel. Koloniegroepen en veertig leden van de Israëlische Knesset, hebben een voorstel ondertekend waarmee de rechten van kerken beperkt zouden worden om onafhankelijk te handelen in hun eigen land. Ook zou grond van kerken worden bedreigd bij de Jaffa-poort van de Oude Stad van Jeruzalem.

De Griek-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilos, beschuldigt de kolonisten van een ‘agressieve campagne om niet-Joden uit de stad en uit het hart van de christelijke wijk te weren, waardoor de aanwezigheid van christenen in het Heilige Land wordt bedreigd’.

Over de beslissing van de Verenigde Staten om Jeruzalem eenzijdig te erkennen als hoofdstad van Israël, schreef de patriarch: “Er is de laatste tijd veel aandacht besteed aan politieke beslissingen. De media-aandacht vestigt de aandacht op de schijnbaar onhandelbare strijd hier. Maar naast de dreiging voor de status-quo hier, is er ook een bedreiging voor de religieuze status-quo, een bedreiging die wordt aangewakkerd door radicale kolonisten in en rond Jeruzalem, het hart van het christendom. En een groep die altijd al een pijler van de samenleving in het Heilige Land is geweest – christenen- lijkt in deze impasse onzichtbaar te zijn gemaakt.”

Hij vervolgt: “Christenen hebben een geschiedenis in het Heilige Land die meer dan twee millennia omvat. We hebben talloze invasies overleefd en zijn onder veel verschillende regeringsvormen tot bloei gekomen. We weten dat onze overleving afhing van het principe dat heilige plaatsen gedeeld moeten worden en toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Want het zijn de heilige plaatsen die betekenis hebben gegeven aan de regio, voor zowel de bewoners als veroveraars van alle religies. De bescherming en de toegankelijkheid van de heilige plaatsen wordt begrepen door een reeks regels die de ‘status-quo’ wordt genoemd en die door alle religieuze en regeringsautoriteiten is gevolgd, door de eeuwen heen.”

De patriarch, die onlangs een aantal landen heeft bezocht, waaronder het Verenigd Koninkrijk, heeft de steun van internationale religieuze leiders gekregen in zijn pogingen om de status-quo te behouden, onder wie paus Franciscus en de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher