Nieuws

09 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Evangelische voorganger pleit voor meer dominees in één gemeente

"Kerken hebben de neiging van de predikant een religieuze manager te maken. Ik heb weleens tien vacatures voor een predikant naast elkaar gelegd om te zien wat voor bizarre eisen kerken stellen aan dominees," vertelt Jan Martijn Abrahamse in het Nederlands Dagblad. De voorganger pleit voor meer predikanten op één gemeente, zodat ze elkaar kunnen aanvullen.

"Als predikant sta je nu op een heel wankel voetstuk. Je kunt er zo af donderen, maar mensen willen je daar wel hebben," vervolgt de docent dogmatiek en ethiek verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede. "Extra sterk zie je dat in charismatische kringen, zoals bij grote kerken als Doorbrekers in Barneveld en de Vrije Evangelisatie Zwolle. Daar heb je een soort superpastor, een gelikte hipster die het ideaalbeeld van man, vader en echtgenoot moet zijn. En hij schrijft er ook nog allerlei boekjes over die iedereen leest. Maar dat is niet de roeping van het ambt."

Mocht geld een probleem zijn, dan kan volgens Abrahamse een parttime-predikant een oplossing bieden. Een voorgangersduo maakt het predikantschap bovendien minder eenzaam, stelt hij. Abrahamse promoveert woensdag op de vraag wat het betekent om vandaag de dag dominee te zijn.

Lees het volledige interview met de voorganger in het Nederlands Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher