Jan Wolsheimer

God

09 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Jan Wolsheimer: "Jezus deed niet aan liefdadigheid"

"Jezus deed niet aan liefdadigheid. Hij werd mens en kwam tussen de mensen wonen. Hij werd één van ons. Een daad van opperste solidariteit," schrijft Jan Wolsheimer in een commentaar op de progressief-christelijke weblog Lazarus. De evangelische voorganger legt uit wat hij hiermee bedoelt.

"Paulus gebruikt voor deze situatie het Griekse woord ‘kenosis’ wat je zou kunnen vertalen met ‘leeggieten’. Jezus hield niet op om God te zijn, maar hij deed afstand van zijn onafhankelijke macht en ging functioneren binnen de beperkingen van de mensheid (daar valt heel veel meer over te zeggen, maar voor nu is dit voldoende). Zo werd hij een man en geen vrouw (wat een ongelofelijke beperking is!), was hij een Jood en geen Nederlander (dan mis je iets!) en sprak hij geen Duits (daar valt best mee te leven). Maar juist met die beperkingen liet Jezus zien wie God was, hoe de mens bedoeld is en bracht hij het koninkrijk van God in deze wereld."

Wolsheimer gelooft dat christenen "geroepen zijn om ‘gemeenschappen van het koninkrijk’ te bouwen, waarbij we actief werken aan het neerhalen van muren tussen mensen." Hij onderstreept dat die relaties zijn gebaseerd op verzoening, zelfopofferende liefde, vriendschap en genade. "Dat gaat vele malen dieper dan liefdadigheid of hulpverlening."

Lees hier het volledige commentaar van Jan Wolsheimer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher