hacarmel dader

Nieuws

09 januari 2018 door Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI)

Ook na Kamervragen geen antwoorden van minister Grapperhaus over HaCarmel

Naar aanleiding van de aanval op restaurant HaCarmel in Amsterdam en het lekken van informatie uit het dossier, stelden meerdere PVV-Kamerleden schriftelijke vragen aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. De bewindvoerder geeft echter op vrijwel geen van de vragen concreet antwoord en verwijst in plaats daarvan naar het Openbaar Ministerie, laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten.

Op 7 december vernielde een 29-jarige man de ruiten van het koosjere restaurant HaCarmel. Volgens getuigen riep de met Palestijnse vlag en knuppel gewapende man hierbij “Allahu akbar” en “Palestina”. Volgens zijn advocaat had de dader geen antisemitische motieven: De Palestijn met tijdelijke verblijfstatus zou slechts aandacht willen hebben vragen voor de ‘mensonterende situatie in Palestina’. Na twee dagen was de verdachte op vrije voeten.

Een week later bleek dat de dader in Syrië getraind was in het gebruik van wapens. Daarnaast had hij tijdens het politieverhoor verklaard bereid te zijn om in de toekomst geweld te gebruiken om zijn doelen te bereiken. Tijdens de rechtszitting op 20 december herhaalde de verdachte deze verklaring. Naar aanleiding van deze verontruste informatie en minister Grapperhaus’ weigering om de aanval als antisemitisch aan te duiden, stuurde het Centrum Informatie en Documentatie Israël een open brief naar de bewindvoerder.

Naar aanleiding van de aanval en de informatie over de dader, hebben Kamerleden van de PVV twee maal schriftelijke vragen bij Grapperhaus ingediend. In de Kamervragen noemen de PVV’ers de aanval een antisemitische terreuractie. Daarnaast geven ze aan dat het besluit om de verdachte niet voor een terroristisch misdrijf te vervolgen, “de deur open zet voor nieuwe aanslagen op joodse doelwitten”.

Maandag heeft de minister zijn antwoorden naar de Tweede Kamer gestuurd. Vrijwel geen van de antwoorden gaat echter concreet in op de vragen, maar verwijst naar het OM en de rechter.

In antwoord op de vraag of de verdachte in beeld was bij de diensten en of hij gevolgd wordt, zegt de minister geen uitspraken over individuele gevallen te kunnen doen. Grapperhaus doet in plaats daarvan de algemene mededeling “dat personen die een dreiging vormen voor de nationale veiligheid nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het OM, politie, de inlichtingendiensten en andere betrokken organisaties zijn alert.”

In de open brief aan minister Grapperhaus had het CIDI de bewindvoerder opgeroepen duidelijker stelling te nemen in deze kwestie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher