God

09 januari 2018 door Matthijn Doekes

Degeneratie, een ondergeschoven kindje

Het is opvallend te noemen hoe met name de pinksterkerk zo enorm de focus heeft op progressie van de mens en het onderwerp van degeneratie uit de weg gaat.
Elk jaar is het thema 'dit is ons jaar', waarbij ik me na een jaar of vijf weleens afvraag, of er ook eens een 'woestijnperiode' aangekondigd zou gaan worden: periodes waarin de gelovige apart wordt gezet om door een lastige tijd te gaan, om zodoende getest te worden en beproefd en gelouterd weer tevoorschijn komt. Maar nee, niets van dat alles.

Immers, zo lijkt het, de mens ontwikkelt slechts ten goede, verbetert in alle opzichten en de voorspoed is vast en zeker. We worden gezonder in lichaam en geest en 'verdienen' onze gezondheid door het te claimen en 'autoriteit te nemen'. Zo is onze gezondheid, onze voorspoed, ons geluk en ons succes eigenlijk in onze eigen handen. God heeft het immers reeds klaar gelegd, wij hoeven er alleen maar in te wandelen.

Indien 'succes' uitblijft, is er iets mis. Word je ziek? Dan heb je zonde of te weinig geloof in je leven.
Immers de betreffende 'geestelijke geneesheer' kan het niet fout hebben. Nee, gebrek aan genezing ligt aan de zieke zelf. Ben je niet rijk? Misschien geef je te weinig aan de kerk en is je 'oogst' vervloekt. Berekenend geven? Nee, je moet uitstappen in geloof en geven wat je niet kan missen.
En zo kan ik nog wel doorgaan.

Het eerste probleem dat opdoemt in deze denkwijze, is het feit dat we allemaal dood gaan en dus uiteindelijk toch allemaal 'verliezen' van ziekte. En opvallend veel gebedsgenezers en dergelijke hebben zelf mankementen. Ik zag er eentje met een bril; kon hij niet eens zijn eigen ogen genezen van -2 of +4?
Het tweede issue is dat, indien we de discipelen als voorbeeld nemen, velen die wel degelijk in Gods wil wandelden, helemaal niet rijk werden, voorspoedig in aardse zin, ja zelfs een marteldood stierven. Hadden ze in deze tijd geleefd, dan zou hen gebrek aan geloof worden verweten. Of misschien dat ze niet claimden in de hemelse gewesten....

Feit is: degeneratie is onderdeel van de zondeval, iedereen gaat achteruit en sterft. Ziekte is een gegeven in dit aardse bestaan, voor gelovigen en ongelovigen.

De denkfout is: wat is 'succes'? Is succes in het geestelijke meetbaar? Is succes in de wil van God wel iets wat het vleselijke van de mens zou begrijpen? Ik denk het niet. Als ik weer kijk naar de discipelen, dan weten wij nu, 2000 jaar later, dat zij ontzettend succesvol zijn geweest en nog zijn, door hun voorbeelden, evangelieverkondiging en geschriften. Dat hadden zij zelf waarschijnlijk nooit kunnen voorzien in hun korte leventje op aarde. Zodoende is succes in Gods ogen geheel iets anders dan in wereldse ogen, mede omdat God kijkt vanuit eeuwigheidsperspectief. En laat dat nou iets zijn waar de pinkstergemeente ook minder oog voor heeft: het tijdelijke lijden richting een hoopvolle eeuwigheid.

Feit is: degeneratie is onderdeel van de zondeval, iedereen gaat achteruit en sterft. Ziekte is een gegeven in dit aardse bestaan, voor gelovigen en ongelovigen. Of je nu jong of oud sterft, dat is voor iedereen anders. En God bepaalt wanneer je gaat. Natuurlijk is het goed voor je te laten bidden als je ziek bent: je kunt de oudsten van je gemeente laten roepen en je zalven met olie. Je hoeft echt niet de halve wereld af te reizen om een of andere gebedsgoeroe te bezoeken, waarbij je ook nog eens geld uit je zak wordt geklopt. God is overal en Hij is altijd hetzelfde. En soms geneest Hij wel, en vaak ook niet.

Maar ten opzichte van de eeuwigheid is al dan niet genezen worden in dit korte stukje leven van niet zo heel veel betekenis. We moeten onze focus niet verliezen en niet afhalen van eeuwigheidszaken, zoals karaktervorming door onder meer lijden heen, het verkondigen van de genade van Jezus en de ander lief te hebben als onszelf. Daarom zie ik de pinksterkerk in dit opzicht althans, als een klein kind, dat nog moet opgroeien tot ware wasdom en volwassenheid in leer en ervaring.

Matthijn Doekes is een voormalig gospelrapper en is voor vragen of opmerkingen per e-mail bereikbaar. Bezoek hier zijn weblog.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher