egypte

Nieuws

08 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

Egyptisch parlement overweegt om atheïsme strafbaar te stellen

Het parlement in Egypte overweegt een wet aan te nemen, die atheïsme illegaal zou maken, schrijft Newsweek.

Godslastering is al verboden in Egypte. Regelmatig worden mensen gearresteerd voor het beledigen van religie, omdat dit in strijd is met de strikte wetten over godslasterging. Als de nieuw voorgestelde wet wordt doorgevoerd, zou het voor veel mensen onwettig worden om niet in God te geloven, zelfs als ze er niet over praten.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

“Dit fenomeen (het atheïsme, red.) wordt in de samenleving gepropageerd als vrijheid van geloof,” zei Amro Hamroush, hoofd van de Egyptische parlementaire commissie, toen hij eind december 2017 het wetsvoorstel introduceerde. “Atheïsme moet worden gecriminaliseerd en gecategoriseerd als minachting van religie, omdat atheïsten geen doctrine hebben en de Abrahamitische religies beledigen,” schreef hij in het lokale dagblad Al-Shorouq.

Donderdag heeft de Commissie voor Godsdienst aangekondigd dat zij de komende dagen een toelichting op het wetsontwerp zal opstellen. Het is onduidelijk hoe de autoriteiten gaan bepalen wie een atheïst is, als de persoon er niet over spreekt.  

De hoogste islamitische religieuze organisatie van Egypte, Al-Azhar, steunt de voorgestelde wet. Topambtenaren keuren het goed om diegenen te straffen die 'verleid' worden door het atheïsme.

Volgens de godslasteringwet van Egypte, die in 1982 in het strafwetboek van het land is opgenomen, kan iemand tot vijf jaar gevangenisstraf riskeren als hij of zij religie gebruikt om door middel van spraak, schrift of een ander medium, extremistische ideeën te promoten met als doel "het verspreiden van onenigheid, het kleineren of minachten van de monotheïstische religies of hun verschillende sekten, of het schaden van de nationale eenheid".

Egypte richtte zich sterk op atheïsten kort na de inauguratie van president Abdel-Fattah el-Sisi in 2014. De nieuwe regering heeft een plan aangekondigd om atheïsme te 'confronteren' en te elimineren. Sommige functionarissen beschreven atheïsme zelfs als een van de grootste bedreigingen voor Egypte.

Tegenwoordig beweren lokale media dat de Egyptische samenleving wordt geconfronteerd met "morele paniek" als gevolg van "geseksualiseerde beelden in de media en een toename van homoseksualiteit." Vorige maand stelden politici een wet voor die homoseksualiteit strafbaar zou stellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher