Verdiepingsconferentie

God

05 januari 2018 door De Waarheidsvriend

Jantine over de Verdiepingsconferentie: "We gaan lastige vragen niet uit de weg"

Ruim vijf jaar bestaat de Verdiepingsconferentie inmiddels. Twee zaterdagen in het jaar storten jonge volwassenen zich op een bijbels thema. Wat biedt deze conferentie wat andere conferenties laten liggen? De Waarheidsvriend sprak met Jantine van Holten, lid van de stuurgroep.

"In 2012 kwamen de hervormde Mannen- en Vrouwenbond naar ons toe met de zorg dat twintigers en dertigers slecht bereikt werden door de bonden," vertelt Jantine. "Toen is er een groep van mensen in de twintig en dertig samengesteld, en zo is de Verdiepingsconferentie ontstaan. Twee keer per jaar wordt de Verdiepingsconferentie belegd op een zaterdagmiddag en -avond. Dit jaar vierden we het vijfjarig bestaan van de conferentie.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Wij bieden verdieping aan rond een bijbels thema, gekoppeld aan de actualiteit. Steeds proberen we de verbinding te zoeken tussen onze tijd en het geloof. Daarbij gaan we lastige vragen niet uit de weg. De hoofdlezing is vaak van een stevig niveau, gegeven door iemand die veel in huis heeft over het onderwerp; de workshops die we aanbieden, zijn van een meer praktisch karakter. Zo hopen we er voor een breed publiek te zijn. We richten ons naast actualiteit op geloofsopbouw. Zo hadden we in september het thema ‘Geest van God. Overweldigend en complex’, over de leiding van de Heilige Geest, een thema dat de conferentiegangers erg aansprekend vonden.

Onze thema’s komen voort uit vragen die bij ons opkomen en waar we elkaar over gaan bevragen. Het wordt interessant als we op een punt komen waarbij we zeggen: ‘Ik snap dit niet (bijvoorbeeld wat christelijke vrijheid tegenwoordig inhoudt), ik heb vragen die schuren, ik mag het misschien niet zeggen, maar ik doe het toch.’ Zo komen we uit bij aansprekende, niet-alledaagse thema’s. Om een voorbeeld te noemen: bij het thema ‘Gods vurige liefde’ kreeg de toorn van God ook aandacht. God wordt door de westersexx christen misschien te veel gezien als een therapeutische, lievige God. Juist in contrast met Gods toorn kan Zijn liefde extra schitteren. Naar die conclusie hopen we toe te werken, dat was als het ware de ondertitel die we zelf in ons achterhoofd hielden, de ‘verborgen agenda’ die we voor de conferentie hadden.

De bezoekers van de conferentie reiken in de enquête die ze na afloop invullen vaak ideeën aan. Die ideeën zijn niet altijd als hoofdthema te gebruiken; dat moet een bijbels thema zijn dat je van verschillende kanten kunt belichten. Maar vaak zijn ze wel te gebruiken als deelthema’s waar workshops over kunnen gaan, bijvoorbeeld: christen zijn op je werk, of omgaan met geld. We kiezen vaak voor thema’s met een missionaire of politieke spits," aldus Jantine.

Het volledige interview is te lezen in De Waarheisvriend. Klik hier om De Waarheidsvriend te ontvangen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher