megachurch

Nieuws

05 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

Amerikaanse megakerken onduidelijk over omgang met homo's

Volgens een recent rapport van Church Clarity , dat kerken rangschikt op basis van hoe duidelijk zij hun beleid over LHBTI levensstijlen communiceren, heeft geen enkele van Amerika's grootste kerken een helder beleid op dit gebied. LHBT is de overkoepelende term van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen.

Church Clarity beschrijft dat een helder beleid veel meer behelst dan het 'verwelkomen van LHBTI mensen'. De stichting maakt duidelijk dat LHBTI'ers willen weten waar ze aan toe zijn.

Tim Schraeder, de oprichter van Church Clarity en een openlijk homoseksuele christen, zegt dat de organisatie megakerken uitkoos voor hun rapport, “omdat mensen naar deze kerken opkijken, vanwege de invloed die ze hebben”. De organisatie citeerde de jaarlijkse en populaire lijst met Amerika's honderd grootste kerken waarvan de meesten evangelisch zijn. Elke kerk op de lijst heeft minstens vijfduizend bezoekers per week. De grootste op de lijst, de Church of the Highlands in Birmingham in de staat Alabama, verwelkomt wekelijks meer dan veertigduizend bezoekers.

Bij het beoordelen van het beleid van elke kerk, keken Chraeder en zijn team naar de officiële statements van kerken op hun websites en in preken. De transparantie over hun LHBTI beleid bleek sterk te variëren. Meer dan vijftig van de onderzochte kerken vielen in de categorie 'onduidelijk: niet bevestigend', een aanwijzing dat ze hun beleid voor deze groep niet duidelijk en toegankelijk communiceren. Iets meer dan een derde van de kerken was 'duidelijk: niet bevestigend' wat betekent dat hun beleid niet gemakkelijk te vinden is op de website. Elf procent van de kerken had een niet bekend beleid, dat niet te vinden was op hun website of via openbare kanalen.

Gebrek aan duidelijkheid vindt Schraeder een slechte zaak. Hij legt uit waarom hij Church Clarity in 2017 oprichtte. “Vaak hebben LHBTI mensen geen probleem om naar deze kerken te gaan. Ze zeggen: 'Jullie willen ons niet trouwen, jullie laten mij geen leiderschapsfunctie uitoefenen, maar we weten tenminste wel waar we aan toe zijn.' Juist dubbelzinnigheid is meer dan schadelijk, volgens Schraeder. Hij denkt dat veel kerken dit soort beleid niet openlijk bekend maken, uit angst voor weerstand. Dat leidt ertoe dat sommige kerkgangers worden misleid.

Schraeder liet het belang van de missie van Church Clarity zien, aan de hand van het verhaal van Nathaniel Totten, een homoseksuele christen die de Elevation Church of Roanoke in Virginia bezocht. Totten kreeg een baan aangeboden in de kerk, maar het aanbod werd ingetrokken nadat hij aan zijn aanbiddingsleider vertelde over zijn seksuele geaardheid.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher