Cors Visser

God

05 januari 2018 door Jeffrey Schipper

"Christelijke vrijheid leert christenen om tegen de stroom in te gaan"

“Veel Nederlanders denken vrij te zijn, maar het is de vraag of dat echt het geval is. De groepsdruk is soms enorm. De christelijke vrijheid leert ons om tegen de stroom in te gaan,” zegt Cors Visser. De Verdiepingsconferentie organiseert op 13 januari de conferentie ‘ONBEPERKT VRIJ – op zoek naar de vrijheid van een christen’. Wat is de christelijke vrijheid? Als hoofdspreker blikt Cors vooruit op de conferentie.

Wat kom er bovendrijven als je de term ‘christelijke vrijheid’ hoort vallen?
“Veel mensen hebben er een positief gevoel bij, maar als je vraagt wat het inhoudt staan mensen met vaak met hun mond vol tanden. Het is een belangrijk thema, omdat vrijheid in onze samenleving erg dominant is. Vanuit westers oogpunt betekent vrijheid vooral doen wat je wilt of waar je je goed bij voelt. Bij christelijke vrijheid vragen mensen zich al snel af hoe vrijheid zich verhoudt tot bijvoorbeeld de Tien Geboden of het liefhebben van je naaste. Dat levert spanning op en daarom is het een heel goed idee om tijdens de conferentie dieper op dit onderwerp in te gaan.”

Wat houdt christelijke vrijheid volgens jou in?
“Dat je los bent van het oordeel. Daarmee bedoel ik het oordeel van God en van mensen. Wat dat betreft is christelijke vrijheid radicaal. Zeker als het gaat om het oordeel van anderen. Het is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend om je niets aan te trekken van hoe je broer, collega of buurman over je denkt.

Kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van sociale media. Daaromheen heerst een bepaalde groepsdruk, met name onder jongeren. Op jonge leeftijd wil je graag zijn als de mensen in je klas of vriendengroep. Ondanks onze vrijheid heerst er een soort groepsdruk waardoor we ten diepste eigenlijk niet vrij zijn. Het oordeel van anderen blijft voor mensen enorm belangrijk. Ik zou het mooi vinden als christenen bekend zouden staan als onafhankelijke denkers: mensen die tegen de stroom durven in te gaan en zich niet laten leiden door hoe er mainstream wordt gedacht.”

"Het is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend om je niets aan te trekken van hoe je broer, collega of buurman over je denkt."

Wat is een veelvoorkomend misverstand over christelijke vrijheid?
“De overtuiging dat vrijheid als christen moeilijk is omdat we vanwege ons geloof zoveel moeten. Denk aan zorg voor armen en bezoeken van Bijbelstudies. Zelf heb ik ook in dat soort termen gedacht. Als er in de Bijbel wordt gesproken over ‘vrijheid’ heb ik geleerd om dat te vertalen met ‘los van het oordeel’. Ik denk dat veel mensen daar behoefte aan hebben, ook buiten de kerk.”

Hoe maak ik ‘het oordeel van anderen loslaten’ concreet?
“‘Ga ik wel of niet staan tijdens dit lied?’; ‘Zal ik mijn handen wel of niet opheffen?’ Dit zijn vragen die kunnen opspelen, omdat mensen veel waarde hechten aan hoe medechristenen daarover denken. Op dat gebied zijn de nodige stappen te zetten. Ik zeg wel eens: ‘de macht van de gewoonte is de sterkste macht op aarde’. Zitten zingen met de handen over elkaar kan zo’n ingeslopen gewoonte zijn. In die zin zou ik meer onafhankelijkheid in christelijke kring toejuichen.”

Wat kun je meegeven aan christenen die vrezen dat een christelijke leefstijl hun vrijheid inperkt?
“Als je in de Bijbel over ‘vrijheid’ lees, vervang het woord dan met ‘los van oordeel’. God roept ons op om allerlei dingen te doen of juist te laten. Dat is gewoon zo. Maar die richtlijnen hebben weinig tot niets met ‘christelijke vrijheid’ te maken. De uitdaging is om de klank die onze westerse manier van denken aan het begrip ‘vrijheid’ heeft gegeven los te laten.

Dan leer je minder denken in termen van ‘vrijheid inleveren’. Als christenen zijn we er snel toe geneigd om te denken in ‘vrijheid tot’ in plaats van ‘vrijheid van’. Wie denkt in termen van ‘vrijheid tot’ maakt gebruik van een christelijke ontsnappingsclausule om vast te houden aan het westerse beeld van vrijheid. Door niet in het westerse denken mee te gaan leren we de christelijke vrijheid – in Jezus zijn we vrij van Gods oordeel en het oordeel van mensen – meer te waarderen.”

Tijdens de Verdiepingsconferentie komen aansprekende lezingen en workshops aan bod voor christenen tussen de 20 en 40 jaar. Lees hier meer over de Verdiepingsconferentie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher