Levensverhaal

05 januari 2018 door Marleen van der Hoeven

Deze eenvoudige vraag verandert het leven van Jason voorgoed

‘Hey, ik ken je nog niet. Wie ben je?’ Deze eenvoudige vraag verandert het leven van Jason Jacobs (29 jaar) voorgoed. Het is hét antwoord op zijn eerste, aarzelende gebed.

Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat is Alpha. Tijdens circa tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt.

Twaalf jaar is Jason als hij met zijn ouders en zussen vanuit de hoofdstad van Nieuw-Zeeland verhuist naar Neerkant, een klein dorpje in Brabant. Ze bezoeken daar nog even de katholieke kerk, maar geven er al snel de brui aan. Jason vertelt: “Ik vond de kerk saai. Ik geloofde wel in God, maar Hij was voor mij heel ver weg en absoluut niet relevant.”

Malloten
In 2004 scheiden zijn ouders. Jason gaat bij zijn vader wonen: “Na een paar jaar ging m’n vader daten. Via een christelijke datingsite ontmoette hij zijn huidige vrouw. Niet veel later liet hij zich dopen. Ik had leuke discussies met hem over het geloof en hij gaf mij een Bijbel.” Met die Bijbel kan Jason niet veel. Het boek verhuist met hem mee als hij met zijn jeugdvriendin gaat samenwonen. Jason vervolgt: “M’n Bijbel verstofte gewoon. Ik had alles wat ik wilde. Een leuke vriendin en een goede carrière. Ik had geen enkele reden om God nodig te hebben, dacht ik. Ik had ook geen christenen in mijn omgeving. Eerlijk gezegd vond ik christenen een stelletje malloten bij elkaar. Ik had er niks mee.”

Eerste gebed
Dan gaat zijn vriendin een weekendje weg. Jason verveelt zich en pakt voor het eerst sinds jaren zijn Bijbel en leest die in zijn tuin. Een buurvrouw ziet dat en ze raken in gesprek. Zij heeft zelf ook niks met het geloof, maar vertelt hem over een depressief meisje dat bij de evangelische gemeente CLC in Den Haag is genezen. Dat hele weekend spookt het woord CLC door zijn hoofd. Opeens denkt hij: ik kan gewoon naar de kerk gaan. M’n vriendin is weg, niemand hoeft het ooit te weten. Hetzelfde moment spreekt hij zijn eerste gebed uit: ‘Hey, Big Guy, ik praat volgens mij tegen de muur. Morgen ga ik naar de kerk. Zorg maar dat ik er aanspraak heb.’ De hippe dienst en de liedjes spreken hem aan. Er wordt een oproep gedaan: ‘Steek je hand op als je een keuze voor Jezus maakt’. Jasons hand blijft ergens bij zijn oor steken. Het wordt gezien. Lars stapt op hem af en stelt de vraag die Jasons leven verandert: ‘Hey, ik ken je nog niet. Wie ben je?’

Vragen
Jason vertelt lachend: “Lars bleek geen malloot, maar een heel normale gast. Ik werd uitgenodigd voor een barbecue en biertje bij zijn Connectgroup.” Daarna gaat hij vaker naar de kerk. Hij vervolgt enthousiast: “Ik had veel vragen over het ontstaan van de aarde, het lijden in de wereld en de betrouwbaarheid van de Bijbel.” Zo komt hij op een Alpha terecht: “Ik stelde veel vragen en kreeg daar ook alle ruimte voor. Ik kreeg ook een goede tip: Jason, met je vragen is niks mis, maar de vraagstukken waar generaties voor jou al duizenden jaren mee bezig zijn, gaan wij waarschijnlijk niet in negen weken oplossen. Probeer eerst eens te ontdekken wie Jezus is.” En dat doet Jason. Tijdens het Alpha-weekend vraagt hij om gebed en ontvangt rust en vreugde. Vanaf dat moment noemt hij zich een christen en niet veel later wordt hij gedoopt.

De jaren daarna geeft hij zelf Alpha’s: “Ik zoek continu naar manieren om te evangeliseren. Mijn geloof is het middelpunt van mijn leven geworden. Ik probeer daarin nederig en laagdrempelig te zijn, zodat ik aansluiting houd met niet-christenen. In mijn huidige kerk Motion in Utrecht ben ik sinds kort, samen met mijn vrouw, verantwoordelijk voor de afdeling Community: de plekken waar mensen gezien en betrokken worden en waar zij hun talenten kunnen ontdekken en inzetten. Nu ben ik degene die hopelijk verschil maakt in het leven van de mensen die onze kerk bezoeken door steeds weer opnieuw die belangrijke vraag te stellen: Hey, ik ken je nog niet. Wie ben je?”

Tekst: Marleen van der Hoeven | Beeld: Christiaan Bruijn

Jason is een van de drie hoofdpersonen van de nieuwe Alpha - Campagne.
Bekijk de verhalen van Jason, Carolien en Lotte op www.alphacursus.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher