Nieuws

04 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Christelijke hoogleraar plaatst vraagtekens bij mannelijkheid Jezus

"Was de historische Jezus een man? Dat is maar de vraag," schrijft de christelijke hoogleraar Peter-Ben Smit. Naar aanleiding van het nieuws dat het Zweedse bisdom met een genderneutraal woord naar Jezus verwijst, schreef hij een commentaar op de website NieuwWij.nl.

Om de vraag te kunnen beantwoorden of Jezus een man was is volgens Smit "kennis nodig over de visie op geslacht en sekse in de antieke wereld. In het kort: die ging uit van één geslacht dat een meer of minder mannelijke vorm kon hebben. (...) Kenmerk van mannelijkheid bij uitstek was zelfbeheersing en het uitoefenen van macht over anderen." De hoogleraar merkt op dat Jezus "helemaal niet altijd zo sterk over zichzelf beschikt als zou moeten en anderen zeker niet altijd onder de duim heeft."

Smit vervolgt: "Denk aan zijn woede-uitbarsting over de handel in de Tempel, zijn verzoek aan God om de beker van het martelaarschap aan hem voorbij te laten gaan, zijn onderwerping aan God überhaupt, het verraad door zijn leerlingen die hem allemaal in de steek laten, en natuurlijk zijn vernederende dood aan het kruis. Daar is weinig mannelijks aan."

Lees hier het volledige commentaar van Peter Ben-Smit.

Foto: KRO.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher