fietsenmaker

Nieuws

04 januari 2018 door NOS, RTV Noord

Groningse fietsenmaker krijgt 22.000 euro boete vanwege zondagssluiting

Een fietsenmaker uit winkelcentrum Paddepoel uit Groningen moet 22.000 euro boete betalen, omdat hij weigerde om op koopzondagen open te gaan, melden diverse media. Dat heeft de rechtbank in Groningen besloten.

Er was sprake van een langdurig conflict tussen de Vereniging van Eigenaren (VvE) en de winkeliers van Paddepoel. De fietswinkel werd gerund door twee eigenaars. Mede-eigenaar Martin Haijkens wilde een dag vrij in de week en weigerde op sommige koopavonden en op zondag open te gaan. In april 2016 zegde hij per direct zijn lidmaatschap van de VvE, omdat hij het niet eens was met de openingstijden die de vereniging oplegde. Hij betaalde geen contributie meer en weigerde ook de boete te betalen die de VvE hem oplegde, omdat hij zijn winkel dicht hield.

De VvE legde hem 60.000 euro aan boetes op voor het dicht blijven op zondag, zaterdag aan het einde van de middag en tijdens koopavonden. Die boete betaalde hij niet, reden voor de VvE om naar de rechter te stappen, die oordeelde dat tussentijdse opzegging van het lidmaatschap bij de VvE niet mogelijk was. Hij had rekening moeten houden met een opzegtermijn en zich tot die tijd moeten houden aan d openingstijden. De ondernemer moet nu alsnog de boetes en contributie betalen, van in totaal 22.000 euro. Daar komen nog de proceskosten van drieduizend euro bij.

De VvE wil dat alle winkels in Paddepoel geopend zijn op zondag. Winkeliers die dat weigeren, kunnen een boete van vijfhonderd euro verwachten, oplopend  tot duizenden euro’s. Vorig jaar presenteerde de gemeente een ontheffingsbeleid voor zelfstandige ondernemers. Onder bepaalde voorwaarden krijgen ze toestemming hun ondernemign te sluiten op zondag.

Volgens RTV Noord gaan de eigenaren in beroep tegen het vonnis. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher