Stichting HOE Slowakije

Nieuws

04 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Handen uit de mouwen in Slowakije: "Daklozen kunnen er nu netjes bij lopen"

Na maanden van voorbereiding en actievoeren ging de jeugdvereniging van de hervormde gemeente Kampen vorig jaar zomer naar Slowakije om de handen uit de mouwen te slaan. “Een groot project voor ons was de gedoneerde kleren uitzoeken en winkel hiervoor inrichten. De daklozen kunnen nu voor een symbolisch bedrag goede tweedehands kleren kopen zodat ze er netjes en warm bij lopen,” vertelt Judith Heikoop, één van de initiatiefnemers van de reis, namens Stichting HOE.

Wat was de aanleiding van jullie reis naar Slowakije?
“Wij zijn de jeugdverenging Onderzoekt de Schriften van Hervormd Kampen. We bestaan uit ongeveer 25 tot 30 leden van 16 tot 23 jaar oud. De JV ODS is een gezellige levendige vereniging, waar de Bijbel en het Christelijk geloof de basis vormen tijdens de bijeenkomsten. Wij komen bijna elke zondagavond samen komen om Bijbelstudies. Dit doen we aan de hand van verschillende thema’s. Naast de bijeenkomsten op zondagavonden worden er ook verschillende georganiseerd. Er worden verschillende ontspannende activiteiten georganiseerd om elkaar beter te leren kennen. En we gaan 1 keer per jaar op kamp. Naast al deze activiteiten organiseert de Buitenslandse Reis commissie jaarlijks een buitenlandse werkvakantie. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden om ook om te kijken naar onze medemensen en diaconaal bezig te zijn. Dit jaar zijn we benaderd door Hulp Oost Europa (HOE). De HOE heeft al jaren lang contact met de stichting Depaul. Via de HOE hebben we contact gelegd met de stichting Depaul.”

Stichting Hulp Oost-Europa is dienstbaar aan het werk van christelijke gemeenten en organisaties in Oost-Europa.

Het hele jaar door hebben jullie geld opgehaald voor Stichting Depaul, een daklozenopvang. Wat hebben jullie voor daklozen kunnen doen tijdens jullie bezoek?
“Tijdens onze reis hebben we kunnen helpen in een daklozenopvang. De daklozenopvang ontvangt vaak tweedehandskleding. Dit verkopen ze voor een symbolisch bedrag aan de daklozen. Maar door de hoeveelheid kleding waren ze het overzicht een beetje kwijt bij de stichting. Dus wij hebben ook een andere plek een winkel gemaakt. En hebben alle kleding die de stichting had ontvangen uitgezocht. De kledingwinkel hebben we ingericht en daarnaast is er ook enorm magazijn met kleding. Ook hebben we geholpen met schoonmaakwerk, opruimwerk, wat klus- en schilderwerk. Uit eindelijk hebben we als afsluiter een grote muur in de opvang mogen schilderen. Zo is deze plek een stukje vrolijker geworden waar de daklozen even ergens aan kunnen denken dan alleen maar aan moeilijkheden. Het geld dat we hebben opgehaald hebben we als gift aan de stichting gegeven. De stichting leeft op giften en kan bijvoorbeeld met de het geld veder bezig met het opknappen van de daklozen opvang.”

Welke indrukwekkende ontmoeting/verhaal is je bijgebleven?
“Terwijl wij werkten in de daklozenopvang waren er geen daklozen aanwezig. Dus daar hebben we geen contact mee gehad. We hebben wel veel contact met de werknemers/vrijwilligers van de stichting Depaul. Deze mensen waren zeer inspirerend. Dit komt doordat zij of voor niks of voor een schrikbarend laag bedrag ongelofelijk goed werk verrichten. Ze werken meer dan 60 uur per week. Hun leven bestaat volledig uit het helpen van de medemens. Dit is super inspirerend. Want wij zijn daar 2 weken en gaan daarna door met ons normale leven, maar hun zijn dag in dag uit bezig om mensen te helpen. Ook hoorde we van hun de meest aangrijpende verhalen over de daklozen.”

Op welke manier is je geloof versterkt/heb je een nieuwe kant van God ontdekt door je voor dit project in te zetten?
“Wij hadden elke avond een geestelijk moment. Dit hadden we aan de hand van het thema Who am I. Elke avond stond er een ander persoon centraal van uit de Bijbel. Dit kan aan de hand van Bijbelstudies of een andere ludieke invulling. Hierdoor lerende we steeds meer over God en over elkaar. Ook door je in te zetten voor het project zorgt er voor dat je geloof wordt versterkt.”

Klik hier om het daklozenproject in Bratislava te ondersteunen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher