Daniëlle Koudijs

Dagelijks leven

03 januari 2018 door Jeffrey Schipper

"Kinderen hebben mij als moeder geleerd om bij de dag te leven"

“Het is prachtig om moeder te zijn. Het geeft je een heel nieuw gevoel van liefde, zorg en geborgenheid,” vertelt Daniëlle Koudijs. De eerste maanden met je baby blijven iedere keer weer bijzonder. Met het nieuwe boek ‘Power to the Mama’s Kraamjournal’ maakt de schrijver het mogelijk om deze periode op een nog mooiere manier te beleven. Het boek bevat eerlijke en oprechte ervaringsverhalen van moeders en bemoedigingen uit de Bijbel.

De eerste maanden met je baby zijn onvergetelijk. Wat herinner jij je als moeder van twee kinderen nog van de periode net na de geboorte van Jesse?
“Je begint wel gelijk met de minst fijne kraamtijd, haha. De eerste tijd met Jesse was namelijk naast erg wonderlijk, ook enorm pittig. Ik was echt supertrots op dat kleine, prachtige ventje, maar tegelijk zoekende naar een manier om hem lekker in zijn vel te krijgen. Hij bleek na een aantal weken reflux te hebben, maar pas 12 weken na de bevalling kwam de rust een klein beetje terug toen hij medicatie kreeg. Ik herinner me die tijd als intensief, ‘rauw’, heel mooi, bijzonder en ook vol zorgen. Een ware rollercoaster dus. Dat was bij onze eerste Mads een stuk minder. Toen was het ook intensief, want het blijft een van ons afhankelijke baby, maar veel meer roze dan grijs.”

Wat heb je tijdens je kraamweek/kraamweken als lastig ervaren?
“Ik vond het enorm lastig om bewust rustig aan te doen,” geeft de blogger toe. “De clichés over dat je er echt van moet genieten zijn ontzettend waar, maar helaas besefte ik dat twee keer pas achteraf. Baby’s en kinderen vertragen je tempo. Je moet je aanpassen aan hen. Dat gaat aan de ene kant natuurlijk, omdat een moeder dat in zich heeft. De eerste paar weken ging dat ook prima. Maar man, wat heb ik daarna lopen stoeien met mijn eigen karakter. Ik ben een doener, wil vooruit. Het heeft even geduurd tot ik me realiseerde dat de enige manier om vooruit te komen met kinderen, stap voor stap gaan is.”

"Het is prachtig om moeder te zijn. Het geeft je een heel nieuw gevoel van liefde, zorg en geborgenheid."

In je nieuwe boek ‘Kraamjournal’ staan veel bijzondere verhalen/bemoedigingen. Welk verhaal maakte indruk op jou?
“Het verhaal van Suzanne heeft wel indruk gemaakt. Wat als het niet gaat zoals het hoort. Zowel zij als haar eerste kindje hebben de bevalling ternauwernood overleefd. Dat zet alles zo in een ander perspectief! Het maakt mij extra dankbaar voor de relatief makkelijke zwangerschappen en bevallingen die ik heb gehad.

Ook het ‘Bakkie met Hem’ over dat kinderen een geschenk zijn van God vind ik heel bijzonder geworden. Ik sta daarin echt bewust stil bij dat het niet vanzelfsprekend is om kinderen te krijgen. Ik geloof dat er veel moeders zijn die al eens een kindje hebben moeten teruggeven of vriendinnen op bezoek krijgen die graag zelf in dat kraambed zouden willen liggen. Het leek me goed daar toch even aandacht aan te geven.”

Wat is een veelvoorkomend misverstand over moederschap?
“Oei, dat is een gevaarlijke vraag. Maar ik denk dat niet zozeer een misverstand is, maar wel een soort aanname dat het moederschap ‘er even bij te doen is’. Of eigenlijk gaat het over het ouderschap in het algemeen. Zolang je nog geen ouder bent, weet je ook niet beter. Het lijkt zo makkelijk: je studeert, hebt een baan, krijgt een relatie, gaat trouwen, bouwt je leven en krijgt dan kinderen die plek moeten innemen in je leven. Ik ben er zelf achter gekomen dat voor mij alles anders is sinds de kinderen geboren zijn. Prioriteiten zijn drastisch veranderd, de kinderen hebben de eerste plaats gekregen en de rest met betrekking tot keuzes voor werk en andere activiteiten vormt zich daar omheen. Niet dat ik alleen maar voor de kinderen leef, ik heb ook mijn eigen tijd en ruimte nodig. Maar ik werk niet meer zo knetterhard als vroeger en vind het ook veel minder belangrijk om dit moment alleen maar aan mijn carrière te werken. De kinderen hebben me echt geleerd bij de dag te leven, dat is in deze maakbare, snelle wereld soms gewoon best lastig. Maar het is wel wat zij verdienen, want dat wat ik en mijn man nu doen, vormt hun basis.”

"Je bent 24/7 supermama, maar ook supermama’s moeten goed eten en naar bed."

Wat wil je meegeven aan vrouwen die moeder gaan of willen worden?
“Het is prachtig om moeder te zijn,” antwoordt Daniëlle enthousiast. “Het geeft je een heel nieuw gevoel van liefde, zorg en geborgenheid. Het verandert jou en het leven van je partner compleet. Iets wat nu lastig voor te stellen is. Je moet het gaan ervaren, wat het met jou doet. En alles aan gevoel en emotie mag er zijn. Je gaat een heleboel ‘eerste keren’ meemaken. Mijn advies: go with the flow. Net zoals Jezus ons zegt ons geen zorgen te maken over de dag van morgen omdat de dag van morgen al genoeg heeft aan zichzelf.

Hier nog wat concrete tips:
• Zorg dat je goed ‘gevoed’ wordt door media. Op internet vind je veel mooie verhalen, maar ook veel slechte info. Het Kraamjournal geeft informatie van professionals, ervaringsverhalen van andere moeders, schrijfruimte en tijd met God.

• Blijf dicht bij God, bespreek de mooiste momenten en je onzekerheden met je partner en met God en neem je moedergevoel serieus. Jij bent gemaakt voor deze taak.

• Als laatste (en dit is echt een heel moeilijk advies): zorg goed voor jezelf, dan kun je ook goed voor je kinderen zorgen. Als jij tijd hebt om jezelf op te laden, ook al is het in de eerste weken door 5 minuten alleen onder de douche te staan of je slaapkamer op te ruimen, dan kun je er veel beter tegen. Je bent 24/7 supermama, maar ook supermama’s moeten goed eten en naar bed.”

Klik hier om Power to the Mama’s Kraamjournal te bekijken of te bestellen en neem een kijkje op de website van Daniëlle Koudijs.

Foto: JustJet

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.