Nieuws

03 januari 2018 door Jeffrey Schipper

RD-hoofdredacteur wil dat christenen zich verdiepen in Nationale Synode van Dordrecht

Dit jaar is het alweer vier eeuwen geleden dat de Nationale Synode van Dordrecht plaatsvond. "Daarbij ging het ook om een diepgravend meningsverschil over de uitverkiezing, de verlossing van zondaren en de volharding van de gelovigen," onderstreept Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. Hij pleit voor meer historisch denkvermogen.

In 2018 wordt de Nationale Synode in Dordrecht op een bijzondere wijze herdacht, waarbij de nadruk zal liggen op eenheid onder christenen. Het betreft een samenwerking tussen protestantse kerken en geloofsgemeenschappen. De Bruijn spreekt van "een nobel streven" omdat kerkelijke verdeeldheid in zijn ogen een zonde is. Desondanks plaatst de RD-hoofdredacteur vraagtekens bij de herdenking. "Helaas ziet het er niet naar uit dat deze bonte groep geloofsgemeenschappen van de nationale synode gezamenlijk de Dordtse Leerregels zullen erkennen.

De synode die destijds bijeenkwam, was eveneens gericht op eenheid in belijden, maar niet door een belijdenistekst te formuleren waar iedereen zich in kon vinden. In plaats daarvan werden dwalingen scherp veroordeeld. (...) Het zou winst zijn als christenen in 2018 zich eens goed verdiepten in die historische vergadering en leerden van die geschiedenis." Volgens De Bruijn voorkomt dit dat "breuklijnen uit het verleden oppervlakkig worden dichtgesmeerd."

Lees hier zijn volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher