Nieuws

02 januari 2018 door VBOK

VBOK wil met nieuw boek taboe op abortus doorbreken

Als vrouwen een abortus hebben gehad is dat geen gemakkelijk gespreksonderwerp. Vaak voelen vrouwen zich schuldig, of schamen zij zich, maar praten ze er niet over. Het nieuwe boek ‘Abortus, schaamte en schuld. Wat vrouwen vertellen en waarom zij zwijgen’ geeft inzicht in het leven van vrouwen die voor deze keuze stonden. De VBOK zorgde voor de Nederlandse uitgave en wil hiermee het taboe op abortus doorbreken.

Op initiatief van de VBOK verscheen bij uitgeverij Aspekt het boekje ‘Abortus, schaamte en schuld. Wat vrouwen vertellen en waarom zij zwijgen.’ Het is een bundel met elf ervaringsverhalen van Duitse vrouwen die korter of langer geleden een abortus hebben gehad.

Ingrijpende gevolgen
De samensteller, Renate Günter-Greene, had zelf een abortus gehad en kreeg daar jaren later last van. Haar gevoel van spijt, schuld en schaamte zorgde ervoor dat ze op ging naar hoe andere vrouwen omgaan met deze gevoelens. Na een aantal gesprekken merkte ze dat vrouwen die een zwangerschapsafbreking overwegen veel beter moeten worden voorgelicht over de ingrijpende gevolgen. In het boek dringt ze ook aan op een betere begeleiding van vrouwen met psychische klachten na een abortus.

58 procent merkt gevolg van abortus
Alexandra vertelt in het boek: “Ik had alleen maar dat ene zinnetje willen horen: ‘dit lukt ons wel, ook als we geen stel meer zijn. Ik ondersteun je.’ Slechts één zin, maar die kwam niet. Daarom heb ik tegen de zwangerschap beslist. Het zou allemaal te moeilijk zijn geworden.” Alleen al om haar verhaal moeten we het taboe doorbreken. Dan kunnen we een open en eerlijk gesprek voeren over eventuele gevolgen. 42% van de vrouwen heeft er misschien geen last van, maar 58% wel. Dit kan zijn in de vorm van depressies, maar ook relatie- en seksuele problemen of lichamelijke klachten.

Abortus moet je niet afzwakken
De VBOK maakt zich sterk om de taboe op het spreken over abortus te doorbreken. Dan pas kunnen we open en eerlijk spreken over abortus en de gevolgen. Dat is van belang voor het debat én voor de hulpverlening. Wanneer dat gebeurt, minder vrouwen zullen kiezen voor een abortus. Dat kan niet alleen de gezondheid van de vrouw ten goede komen. Ook worden zo levens gered van onschuldige, ongeboren kinderen.

Arthur Alderliesten, directeur van de VBOK, zegt te geloven in de kracht van het verhaal. “Met ervaringsverhalen kunnen we het taboe doorbreken. Ook al vinden we elke abortus er één te veel; deze vrouwen hebben recht op erkenning van hun gevoelens. Dat er een taboe rust op het spreken over abortus is jammer; we moeten juist meer praten over iets dat zo ingrijpt in een mensenleven.”

Naast de ervaringsverhalen geven twee experts hun visie op de gevolgen van een abortus. Het boek wordt afgesloten met een nawoord waarin de Nederlandse situatie van abortus wordt samengevat.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher