Zweden

Zweeds bisdom verwijst met genderneutraal woord naar Jezus

02-01-2018 door Jeffrey Schipper

Om transseksuelen in de kerk te omarmen verwijst het Zweedse bisdom voortaan bij voorkeur naar Jezus met het geslachtsneutrale Zweedse persoonlijk voornaamwoord hen. Dit laat de Volkskrant weten op basis van diverse Zweedse media.

Sinds 2015 is aan de officiële Zweedse woordenlijst een genderneutraal voornaamwoord toegevoegd. Naast han (hij) en hon (zij) kent Zweden de verwijzing hen. Een van de grootste parochies in Zweden, Västerås, maakt van dit woord gebruik om de kerk toegankelijker maken voor bijvoorbeeld transseksuelen en travestieten. Volgens Mikael Mogren, de bisschop van Västerås, is de mannelijke identiteit van Jezus Christus door heersers gebruikt om de macht van de man over de vrouw te legitimeren. 

Vorig jaar maakten diverse media melding van het bericht dat de Zweedse Lutherse kerk genderneutrale gebeden zou verplichten. Later werd duidelijk dat het in dat geval nepnieuws betrof. Als sinds 1986 maakt het gebedenboek melding van optionele gebeden met vrouwelijke beelden voor God.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Zweeds bisdom verwijst met genderneutraal woord naar Jezus
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!